God morgon! Kommer ni ihåg när jag la upp den här pajen med ägg och sparris på bloggen och funderade på hur man kunde göra för jag hittade inget recept? Igår gjorde jag en egen variant och det blev på riktigt så.himla.gott!! Ni måste testa och göra. Det var superlätt och och en perfekt sommarlunch eller middag just nu när sparrisen, iallafall här på Gotland, ligger i enorma buntar i affärerna och på gårdarna och knappt kostar någonting. För 4 tartletter behöver du: - 4 frysta smördegsplattor (jag tänkte ta smördeg på rulle först men det fanns inte på vår lilla Konsum, men det gick lika bra med frysta små, kanske till och med krispigare? Ska testa en stor variant någon gång också!) - en bunt sparris - 1 uppvispat ägg - 2 msk färskost med vitlök, jag tog créme bonjour - 2 msk creme fraiche - zesten från 1/2 citron - 1 liten purjolök - 1-2 klyftor vitlök - 1 msk smör - krasse, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar till garnering Sätt ugnen på 225°C och kavla ut de fyra tinade smördegsplattorna lätt. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Förgrädda i ugnen i ca 5-7 minuter eller tills plattorna har rest sig och blivit lätt gyllenbruna. Sänk värmen på ugnen till 175°C. Skiva purjolöken tunt och fräs tillsammans med den rivna vitlöksklyftan och smöret i en stekpanna på mellanhög värme. Löken ska bli mjuk men inte få för mycket färg. Addera lite flingsalt och ställ åt sidan. Vänd ihop färskost och creme fraiche i en skål och klicka sen ut på de fyra bakade smördegsplattorna. Lägg ut sparrisen på längden med topparna åt samma håll och avsluta med purjolöken och lite riven citronzest. Salta och peppra. Baka tartletterna i ugnen i ca 5-7 minuter till eller tills sparrisen fått lite färg och det doftar ljuvligt av vitlök och smör. Avsluta med att ringla lite olivolja och klippa över krasse. Servera med en stor krispig grönsallad till eller varför inte en tomatsallad med finhackad färsk lök och örter? Puss! 🌿