Hej! Idag börjar jag ett längre samarbete med Mat.se. Så himla glad för det, då jag tycker att tjänsten är en genial idé, det är lätt och smidigt att storhandla, de sparar ens inköpslista och håller koll på vad man brukar handla och så slipper man kånka kassar eller trängas i affärer. Himla bra. Dessutom får jag dela med mig av massa goda recept och matinspiration! Kommentera gärna med vilken typ av mat ni vill se här framöver. Har ni några önskemål på recept, vego, fest, vardagsmat, vadsomhelst? Jag vill att det ska vara inspirerande för er! Nu kommer en frukost som är allt jag är sugen på så här ett par dagar med tung, fet julmat och massa sött och gott. En nystartsfrukost på mitt vis. Enkla medel, syrligt fräscha, vitaminfyllda, goda och värmande grejer! Dessutom 100% ekologiska. Mat.se har ju en flik med bara ekologiska varor, så jag botaniserade runt där och hittade mängder med fina saker jag ville göra min frukost på. Först, en yoghurt bowl med hemgjord lemon curd (citronyoghurt är nämligen det bästa jag vet men jag hatar när den blir för söt eller rinnig så jag gör hellre själv!), krispig granola, päron, pistagenötter och honung. Lemon curden gör jag på några minuter. Mitt recept skiljer sig från andra i att jag har mindre socker och ägg. Här kommer det ↓ Du behöver: - rivet skal och juicen från 2 stora eller 3 små citroner - 1 dl syltsocker - 1 msk maizena - 2 ägg - 50g smör Blanda juicen från 1 citron med maizenamjölet i en kopp. Lägg resten av citronzesten, citronjuicen, smör och socker i en kastrull och låt koka upp. Sila vätskan genom en sil och häll tillbaka i kastrullen. Knäck i två ägg och häll ner maizena och citronjuiceblandningen. Sjud på låg värme tills lemon curden stelnar och du får en bra konsistens. Perfekt att ha i kylen och toppa allt från frukostar till nybakta scones med. Fin gå bort-present och megagod på kakor och tårtor! Jag gjorde en swirl i min frukostyoghurt, toppade med granola, pistagenötter, päron och honung. Så himla gott för öga och mage! Nästa grej jag gjorde till frukosten var en vitaminrik färskpressad juice. Med ingefära, hackad mynta, apelsin, blodgrape och kiwi. Älskar min lilla retrojuicepress, hehe. Serveras med is, såklart! Tredje frukostreceptet blev en gröt inspirerad av Pom och Floras Tantens gröt, som i sin tur är inspirerad av Johanna Bradford, haha. Många turer, men så är det ju med mat! Man inspireras av varandra och testar. Till gröten hade jag iallafall havremjölk, havregryn, jordnötssmör med kakao (kan man ju göra själv enkelt om man vill, bara blanda i kakao i jordnötssmöret) och hjortronsylt. Jag kokade havregrynen i havremjölken precis som en vanlig havregrynsgröt med en nypa salt tills den fick en bra konsistens. Med gröt tycker jag samma regel som med risotto gäller. Hellre för lös än för fast. På den en klick chokladjordnötssmör och hjortronsylt, och sen lite flingsalt och havremjölk på. Sååå gott! Blir det gröt över kan man alltid steka dem i små plättar och ha som lunchpannkakor med tex skivad banan eller så gör man bröd på det! Det var min drömfrukost så här efter jul. Hoppas ni testar några av recepten! Och passa på att testa Mat.se också som så enkelt kommer hem till dig med dina varor, hjälper dig med inköpslistorna och har så bra utbud på ekologiska varor. Nu kan du också läsa massa tips på hur du minskar matsvinnet hemma på deras sajt. En klassisk kylskåpsrens! Något som jag behöver göra här hemma kan jag lova. Puss hej! ? Foto: Alma Vestlund