Annons
Annons

Recept – Vårkyckling med citron och rosmarin


 

Jag brukar ju dela med mig av vegetariska recept för det mesta, men idag kommer ett recept med kyckling som vi åt till middag igår. Det blev så fruktansvärt gott att jag inte kunde låta bli att blogga om rätten. Nu har jag fått receptet Aleksanders smöriga daal också så nästa gång berättar jag mer om den. Men nu till denna rätt! Vårkyckling med citron och rosmarin.

Annons

Jag kan bli riktigt sugen på bra kyckling så här års. Jag tror att det är för att jag åt en underbar vårkyckling på Tranan en gång som de serverade med en bladsallad och massa rosmarin. Jag tänker på den ibland och igår gjorde jag min egen variant. Här kommer receptet!

Du behöver, för 4 portioner:

– 4 bröstfiléer av en bra kyckling, jag köpte Bjärekyckling som jag tycker bäst om
– 500g små fina potatisar
– 2 stora morötter
– 1 kruka färsk rosmarin
– 1 burk fet creme fraiche
– 1 citron
– Bladsallad, plommonkörsbärstomater och avokado till salladen
– Olivolja, citron, flytande honung, dijonsenap, pressad vitlök, hackad rosmarin till dressingen
– Salt och färskmalen svartpeppar

Först får jag igång rotfrukterna i ugnen. Klyfta dem och lägg på en plåt med olivolja, pressad vitlök, flingsalt och svartpeppar. Jag tycker så himla mycket om rosmarin så det finns med i alla delar av den här rätten, så ta med ett knippe sånt också. Rosta i ugnen 225°C i ca 20 minuter.

När det är klart, strössla med vit sesamfrö, det blir så fint!

Kycklingen är viktig att få till saftig och god. Mitt bästa knep för bröstfilé är att lägga en stor klick smör, några skivor citron, hackad rosmarin och vitlök i en panna. Sen steka dem snabbt och hårt så de får yta. Vänd filéerna några gånger och salta och peppra. När filéerna fått fin yta men inte är klara alls i mitten sänker jag värmen till lägsta, täcker stekpannan med ugnsfolie och låter de bakas klart där under. Hur lång tid det tar är beroende på filéernas tjocklek, men man känner lätt genom att trycka på dem. Om de känns stunsiga är de klara, är de mjuka är de inte klara än och känns de hårda är de övergjorda och torra! Bättre att stänga av när det är några minuter kvar och låta dem bli klara av sin egen värme. Det är viktigt att de är saftiga!

Jag skivar upp filéerna grovt och sticker ner några skivor citron när jag serverar, plus strösslar rosmarin och har svartpeppar på.

Till detta är det viktigt med en väldressad och smakrik sallad. Jag älskar bladsallad så här års, har i mogen avokado och plommorkörsbärstomater. Dressingen gör jag på olivolja, flytande honung, pressad citron, dijonsenap, pressad vitlök, hackad rosmarin, salt och peppar.

Till allt svänger jag ihop en enkel sås av creme fraiche och hackade örter. Jag klickar ner det i skålen jag gjorde dressingen i, så går inga smaker förspillt!

Detta tyckte iallafall jag var ljuvligt gott, hoppas ni tycker detsamma. Puss!

(39)
(53)
(22)
11 kommentarer | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar