Hej! Hur mår ni? Hur var er långfredag igår? Min lillebror Sigge fyllde 30 så vi var hemma med familjen och åt middag tillsammans. Och på tal om mat! Här kommer tre recept som jag gjorde härom dagen när Mira var här och fotade mina påskförberedelser. Tre recept som funkar lika bra hela året och som jag hittat hos Fredrik Bille Brahe som delar med sig så underbart av sina bästa recept på Instagram. En av paradrätterna på Apollo bar i Köpenhamn är deras klassiska blåbärs och ricotta toast. Den ville jag testa att göra och det blev en enkel, vacker och ljuvligt god rätt att äta på festligare frukostar, som brunch eller fika. Först ut är sylten: Fredrik Bille Brahes blåbärssylt: - 125g färska ekologiska blåbär - 1 msk socker - 3 små kvistar citrontimjan (jag tog vanlig timjan) - 1 msk vatten - zesten från 1/3 citron Låt allt snabbt koka upp i en kastrull och låt sen puttra tills blåbären gått isär och sylten är glansig och krämig. Blanda sen ihop ricottagrädden som ska vara på det rostade brödet. Ricottagrädde: - 4 msk ricotta - 1 msk vispgrädde - 1 msk socker - 1 nypa flingsalt - citronzest Blanda blåbärssylten 1/4 med 3/4 färska blåbär i en liten skål. Klicka ut generöst med riccottakräm och blåbär på en skiva rostat bröd. Jag tog Sebastiens sesamtoast från Söderhallarna. Toppa med lite blad av timjan, pyttelite olivolja och citronzest. Klart! Till detta ville jag göra en lyxigare och påskig yoghurtskål med lemon curd och granola som jag gjort dagen innan. Så jag la krämig turkisk yoghurt i botten på en liten skål. Sen en stor klick av Fannys hemgjorda lemon curd. Fannys lemoncurd: - 100g smör - saft och zest från 2 citroner - 2 dl socker - 2 ägg Smält smör i en kastrull. Vispa ägg och socker i en skål. Blanda ner äggsmeten i smöret tillsammans med citronsaften och zesten från två citroner. Rör ihop på låg värme, det får inte koka, tills det tjocknar. Häll ner i en ren glasburk. Granolan utgick jag från Fredrik Bille Brahes recept (som ni hittar här) men gjorde en egen variant efter det jag hade hemma. Granola med hasselnötter, olivolja och kanel - 5 dl havregryn - 1 dl grovhackade hasselnötter - 1 dl grovhackade valnötter - 1 dl pumpakärnor - 3 msk sesamfrön - 2 msk kanel - 1/2 tsk äkta vaniljpulver - 1 tsk flingsalt - 3/4 dl honung - 1/2 dl olivolja Koka upp olivoljan och honungen snabbt i en kastrull. Blanda alla de torra ingredienserna på en plåt. Ringla över honung och olivolja och blanda runt så allt blir täckt. Rosta i ugnen i ca 10 minuter på 175°C. Rör runt efter halva tiden. Slutligen finhackade jag lite mynta som passar så bra med den rostade smaken på granolan och den syrliga citronen och sen var påskfrukostyoghurten färdig! I eftermiddag tittar vi på dukningen. Puss! 💛 Foto: Mira Wickman