Jag lagade Ängamatssoppa härom dagen och det var som att kastas tillbaka till barndomen och Carl Larssons tid på samma gång. Det är en så himla klassisk och god soppa tycker jag, lätt att göra och mjuk och mild. Snäll ruggiga förvinterdagar alltså. Den brukar göras på primörer, men jag tycker att grönsakerna är minst lika goda så här i skördessäsong och gjorde min variant på det sättet. Allt går såklart att byta ut efter säsong och smak, men här kommer alltså mitt recept på Ängamat! För ca 3 portioner behöver du: - 8 dl vatten - 1,5-2 dl vispgrädde - 1 skvätt grönsaksbuljong (efter smak!) - 1 msk vetemjöl - 1 msk smör - 3 morötter (jag tog en orange, en gul och en lila!) - 1 silverlök - 2 klyftor vitlök - 1 litet blomkålshuvud - 3 blad grönkål - 5 små potatisar - 1 kruka dill - salt och vitpeppar - olivolja - pumpafrön - riven muskotnöt - citron Börja med att hacka alla grönsakerna i mindre munsbitar. Tänk på att morätterna tar lite längre tid är potatisen, och att blomkålen blir mjuk snabbast. Stek hackad lök och grönsaker lite hastigt i smör i en gryta. Vispa ner mjölet i vispgrädden och häll sen ner det tillsammans med fond och vattnet i grytan så att grönsakerna täcks. Smaka av med salt och vitpeppar och lite pressad citron när det blivit varmt. Riv ner muskotnöt och lägg i hackad dill. Spara lite till uppläggningen. Koka soppan på svag värme tills grönsakerna mjuknat lite men inte blivit helt sönderkokta. Häll upp soppan i en skål. Toppa med lite ringlad olivolja, hackad dill och pumpafrön. Servera med en skiva nybakt eller rostat surdegsbröd, ost och gurka! Så himla varmt och gott och ljuvligt milt! Translation: My best recipe for a very kind winter soup.