God morgon fina ni! Att baka är ju bland det mysigaste som finns när man har tid och plats. Den här äppelkakan har jag på riktigt gjort tre gånger sen vi kom hit till Gotlandshuset! Nåt måste man ju göra av alla äpplena och den här kakan är verkligen drömgod och enkel att göra. Efter Linda Lomelinos recept. Du behöver: 1/2 kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen finrivet skal och saft av 1 citron 100 g smör 1/2 dl mjölk 2 ägg 1 1/4 dl strösocker 100 g finriven mandelmassa 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver en nypa salt 1 tsk strösocker 1/4 tsk malen kanel Vi har ett gäng olika äpplen i vår trädgård men än vet jag inte vilka sorter det är. Det enda äppelträdet som verkligen bar frukt har mellanstora röda frukter som är syrliga och goda. Passar perfekt till paj och kaka! Jag börjar med att sätta ugnen på 175°C och sen skiva äpplena tunt. Hälften gör jag till små kuber, ca 1 cm stora. Pressa citron över allt. Sen tar jag fram alla ingredienser och det är dags att göra smeten! Jag använder min bakmaskin, men det går ju lika bra att göra med vanlig visp i en skål. Vispa upp äggen och sockret till en vit fluffig smet. Riv mandelmassan och tjoffa ner den i skålen. Sikta mjöl, salt och bakpulver. Vispa i det. Smält smöret och häll i mjölken. Ner med det i skålen. Till sist ska de små kuberna av äpple i plus rivet citronskal. Smöra och mjöla en form. Jag gillar högre och mindre bakformar, men tänk på att de tar längre tid i ugnen och lättare bränns ovanpå. Testa att låta kakan gå på eftervärme fem minuter efter att den ser klar ut på ytan. Iallafall! Ner med smeten i formen. Lägg de skivade äppelbitarna ovanpå. Blanda socker och kanel och strö över äppelskivorna. In i ugnen i ca 50 min! Vi passade på att ta ett fredagsglas bubbel medan vi väntade. Klart! Så himla gott, med kall vaniljsås till. Puss!