Snart är det vår på riktigt och då kommer jag vara sugen på tjock yoghurt, hemgjord granola och bär, men än så länge är det kyligt när jag tassar upp tidigt i tofflor och pyjamas på morgonen så gröt passar perfekt. Jag blev så himla inspirerad av Fredrik Bille Brahes gröt som han la upp på Instagram och gjorde en snabb egen variant med massa citrus. Det är nämligen det absolut godaste just nu tycker jag. Först var jag osäker på om det skulle passa till gröten, men nu är jag helt besatt av den lena, varma sötsyrliga smaken som är ljummen mandelmjölk som blandats med lemon curd och lite rund olivolja. Skulle kunna dricka på kopp. Här kommer recept! Citrusgröt för 3 personer Grundrecept: - 2,5 dl havregryn (jag tycker att Chelsies som jag hittar på Urban deli är godast, den är dessutom glutenfri) - 0,5 dl pumpafrön - 4 dl vatten - 1,5 dl mandelmjölk + till servering - 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas) - 1 msk flytande honung - flingsalt - olivolja Till servering: - 3 msk lemon curd - 1-2 mogna och saftiga apelsiner (ekologiska är nyckeln) - 1 näve valnötter - olivolja - mandelmjölk - flingsalt Börja med att ta fram en kastrull och måtta upp havregrynen och pumpafrön. Lägg i havregryn, pumpafrön, vaniljpulver, honung, en stor nypa flingsalt i kastrullen. Häll över vatten och låt puttra några minuter på svag värme. Rör då och då. Häll i mandelmjölken, smaka av med ca 1 tsk olivolja och låt puttra i ca 3 minuter till. Totalt puttrar min gröt i ca 5 minuter. Den ska bli sammansatt och krämig men inte för fast. Som en risotto ska man tänka, den får gärna rinna ut i kanterna men inte vara såsig. Medan gröten puttrar skala apelsin noga och skiva tunt. Pontus syster Fanny har gjort världens godaste lemon curd till oss och det är verkligen värt att göra själv, men har man inte möjlighet eller tid går det såklart bra med köpt lemon curd. Lägg upp gröten på botten av en ganska platt tallrik och slå den i bänkskivan lite så den sätter sig och bubblorna åker ut. Klicka på lemon curd efter smak, lägg på skivor av apelsin och ringla lite olivolja över. Toppa med krossade valnötter och pyttelite flingsalt. Det här är så gott hörrni! Jag lovar, helt otroligt. Ät med lite mandelmjölk till frukost, lunch eller när som helst. Hoppas ni tycker om den! Säg gärna till om ni testat och tagga mig i era bilder på Instagram så jag får se. 🍋