Söndagar kan ju vara så fruktansvärt värdelösa. Speciellt om man som jag helst inte har tråkigt en sekund. Därför kommer nu lösningen på detta. Söndagsbrunch och söndagsmiddag! Igår tvättade jag också alla fönsterna hemma, köpte nya hortensior, släpade hem en säng från Kista, gick långpromenad med vargen runt Årstaviken, "löste" söndagskrysset i DN, tog ett glas rött med Annaklara på en uteservering och låtsades alltså att det var lördag istället. På vår promenad hittade vi nässlor och nu är det bestämt att det blir tradition. Ska man förresten ha lite ont i halsen efter man ätit nässelsoppa? Eh? Här kommer iallafall mina recept från igår. Eggs Hemingway Knepig att få till pga flera avancerade delmoment. Men åh så gott när det är klart! Du behöver, för ca 2 personer: - Surdegsbröd, gärna en grand blanc, varsin skiva. - Olivolja - Rökt lax, ca två skivor var - 5 ägg, 2 att pochera och 3 till hollandaise - 1 citron - Blandad sallad - Dill - 1 msk ättika - Färskmalen svartpeppar - 100 g smör - Salt Börja med att göra såsen. Smält smöret i en kastrull och stäng av plattan. Knäck sedan 3 ägg och lägg gulorna i en annan kastrull tillsammans med en liten skvätt vatten. Vispa gulorna under låg värme tills det precis börjar tjockna. Viktigt att ta av kastrullen från plattan här, annars skär sig såsen (och man får blanda i en till äggula för att rädda). Strila i det smälta smöret under omröring tills såsen blir slät och avsluta med lite salt, vitpeppar och citron!Så gott när den är syrlig, så snåla inte med citron. Ställ sen en kastrull med vatten på spisen och precis när vattnet ska börja koka häller du i 1 msk ättika, lite salt och stänger av plattan. Häll sen i ett helt ägg i en liten kopp (försiktigt, gulan får inte gå sönder!). Gör sen en virvel i vattnet med en sked och lägg försiktigt i ägget i virveln så det omsluts och låt det sen ligga i det varma vattnet tills vitan är stel och gulan rinnig. Gör sen samma sak med ägg nr 2. Jag brukar bara värma upp vattnet igen och köra. Stek brödskivorna i olivolja, lägg på laxen, det pocherade ägget och ringla över hollandaisås, dekorera till sist med lite dill och malen svartpeppar! Servera med sallad, olivolja och citron. Klart för brunch! Nässelsoppa med bruschetta av körsbärstomater och buffelmozzarella Mycket roligare, godare och knäppare än spenatsoppa! Du behöver, för ca 2 personer - Ett fång egenplockade nässlor. Det är alltså vanliga brännässlor men bebisar så här års. Googla för bilder om ni är osäkra i backen, men bränns det är det rätt. - 2 dl matlagningsgrädde - ca 2 dl mjölk - 1 msk vetemjöl special - Fänkålsfrön - 2 ägg - En skvätt grönsaksfond - Vitpeppar - Vatten Börja med att hårdkoka två ägg. Lägg i kallt vatten. Blanchera (alltså koka snabbt) sen nässlorna snabbt (typ en halv minut) i saltat vatten och lägg dem sen i iskallt vatten. Häll av i durkslag och mixa dem sen tillsammans med en liten skvätt vatten till en jämn smet. Inga stora blad kvar! Koka upp matlagningsgrädden, buljongen, fänkålsfröna och halva mjölken i en kastrull och blanda resten av den kalla mjölken med mjölet i en kopp. Blanda ut mjölklumparna noga och vispa i mjöl och mjölk-blandningen i soppan. Vänd ner nässlorna och låt sjuda. Skala äggen och dela dem på hälften. Ser proffsigare ut om man gör det rakt över och inte längs med. Häll i soppan i en tallrik, krydda efter smak och toppa med ägghalvorna! Servera med en god smörgås. Vår bruschetta består bara av olivoljestekt bröd, hackad körsbärstomat, buffelmozzarella, basilika, vitlök, salt och peppar! Bon appétit! My recipe for eggs Hemingway and nettle soup from nettles we found on a long walk the same day! Click the flag to read it in english.