Jag har bakat igen! Den här gången ville jag göra en saftig, syrlig, hög och supersomrig kaka som passar perfekt till midsommar. Ni kan göra den redan idag om ni vill så blir den fortfarande god till midsommar. Eller så gör ni den imorgon, på fredag eller när som helst under sommaren. Kakan blir extra saftig av ricottan, syrlig av citron och färska jordgubbar och blommig av vaniljen. Smaken av sommar helt enkelt. Jordgubbaskaka med ricotta och vanilj 200 g smör, rumstempererat 3 1/4 dl mjöl 2 dl socker 1/2 dl flytande honung 3 ägg 1,5 tsk bakpulver 1/2 tsk flingsalt 1 vaniljstång Rivet citronskal och saft från 1 ekologisk citron 1/4 dl grädde 125 g ricottaost 10 jordgubbar 1. Sätt ugnen på 175°C. Klä in en hög form med löstagbar botten i bakplåtspapper. Ca 15-18 cm i diameter. 2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa smör, socker och vaniljstång poröst. Knäck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Ringla i honung och rör samman. 3. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Häll över i smör och äggsmeten. Tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt. Vänd ner citronsaft och rivet citronskal. 4. Häll i ricottan och grädden och vänd sen igenom allt en sista gång. Häll ner i den bakplåtsinklädda formen. Dela jordgubbarna och tryck ner dom i kakan i en cirkel. 5. Grädda kakan i ugnen i ca 1 h. Den ska vara lite krämig i mitten. Låt svalna något. 6. Pudra kakan med florsocker och ät med grädde och jordgubbar för mest midsommarkänsla! Hoppas ni gillar kakan! Puss! 🍰 Foto: Mira Wickman