När jag är på italiensk restaurang beställer jag alltid pasta. Spaghetti alle vongole helst om det finns. Men det är faktiskt riktigt enkelt att göra hemma om man har bra ingredienser! I veckan lagade Pontus och jag vongole efter ett recept jag fick medskickat med råvarorna från Stockholms matmarknad. Jag gjorde om det lite efter eget smak och tycke och här kommer receptet om ni blir sugna på att laga själva, kanske nu redan ikväll? Finns ingen godare fredagsmat! spaghetti alle vongole För 2 hungriga personer - 200g riktigt god spagetti - ett nät hjärtmusslor - 200g körsbärstomater - 1/2 röd chili - 1 rejäl knippe bladpersilja - 1 kvist timjan - 2 stora vitlöksklyftor - 2 dl torrt vitt vin - 50g smör - Olivolja och nymalen svartpeppar 1. Skölj hjärtmusslorna länge i iskallt vatten. Släng de som är trasiga. 2. Sätt på en kastrull med rikligt saltat vatten på spisen. 3. Finhacka persiljan, vitlöken och chilin, dra av timjan från sin kvist och dela körsbärstomaterna. 4. Hetta upp olivolja i en traktörpanna och fräs timjan, 2/3 av persiljan, nymalen svartpeppar, vitlök och chili i 2 minuter på medelvärme. 5. Lägg ner tomathalvorna och fräs ytterligare 3 minuter. 6. Koka pastan nästan al dente. 7. Lägg ner hjärtmusslorna i traktörpannan, slå över vinet och stäng locket. Låt puttra i 1 minut. 8. När alla musslorna öppnat sig, klicka i smöret, rör runt och stäng locket i ytterligare 1 minut. När du lyfter på locket sen kommer du mötas av den ljuvligaste av dofter! Smörigt, havsdoftande, underbart! Nom! Vänt ner pastan med 1 dl pastavatten, toppa med resten av persiljan, nymalen svartpeppar och lite ringlad olivolja. Klart! 🐚🍝