Hej på lördagsmorgonen! Här kommer ett komplett förslag för era måltider den här helgen. Frukost, lunch, middag för lördag och söndag. Varsågoda, en helg-menu á la Elsa.Lördag Frukost - Mangosmoothie med granolaMitt godaste smoothierecept som smakar som att äta en len, kall och söt kanelbulle! Fruktig, nötig och otroligt god som helgfrukost. Komplettera med en god varm dryck och kanske perfekt kokt ägg. Receptet är för 2 portioner.3 dl fryst mango1 mogen banan2,5 dl mandelmjölk2 msk jordnötssmör1 krm stött kardemumma1. Mixa och toppa med granola Lunch - Linsgryta med avokado och fetaostEn värmande och aromatisk gryta som passar perfekt som lunch eller matlåda. Toppa med avokado, fetaost, chiliflakes och bladpersilja. Skräms inte av den långa ingredienslistan, grytan är enkel och går snabbt att svänga ihop. Det går bra att utesluta paprika, zucchini och grönkål om man vill eller byta ut till andra grönsaker. Receptet är för 2 portioner.1 paket kikärtor i tetra2 dl torkade röda linser1 burk Muttis krossade tomater2 stora blad färsk grönkål5 solmogna tomater i olika storlekar1 röd spetspaprika1/2 gul zucchini2 vitlöksklyftor1/2 färsk gullök1 msk kanel1 msk paprikapulver2 msk gul curry1 tsk gurkmeja1 krm ingefära1 krm chiliflakes1 msk balsamico1 msk tomatpuré1 msk flytande honung50g smör2 pkt fetaostFlingsalt och olivolja1. Finhacka lök och vitlök. Klicka ner smöret i en tjockbottnad kastrull och stek löken mjukt. Addera kryddorna och tomatpurén och stek tills det doftar gott. 2. Grovhacka paprikan och skär zucchinin i halvmånar. Skär hälften av tomaterna i större bitar. Häll ner de krossade och delade tomaterna, zucchinin, paprikan, balsamico, en rejäl nypa flingsalt och honung i grytan och låt puttra samman. 3. Addera de torkade linserna och fyll tomatburken med vatten och häll i. Låt puttra i ca 10 minuter och addera mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och kryddor. 4. Skölja kikärtorna och grovhacka kålen, lägg ner i grytan och rör runt. Smaka av och addera mer vatten om det behövs. Linserna ska vara mjuka men inte mjöliga. Stäng av plattan och klyfta resten av tomaterna, lägg i och servera direkt med fetaost, persilja, avokado, flingsalt, olivolja och chiliflakes plus något gott surdegsbröd att doppa. Middag - Spaghetti alla puttanescaMin godaste pasta! Salt, tomatig, umamirik och så himla härlig att äta en lördagskväll med ett glas vin på hösten. Romantik! Receptet är för 2 portioner.400g pasta, jag tog handrullad pici men det är också gott med bred pappardelle5 dl finkrossade goda tomater. Jag köper alltid på flaska på Urban Deli. Man kan också köpa hela San Marzano-tomater på burk och bara gå igenom med stavmixern.15 körsbärstomater3/4 röd chili3 stora vitlöksklyftor2 msk urkärnade svarta oliver, kalamata funkar fint men jag tog cuquillooliver från Bernal som jag också köper på Urban deli1 msk kapris, gärna små5 sardellfiléerolivolja, flingsalt, svartpepparparmesanost1. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Finhacka chili, vitlök och sardeller. Fräs i olivolja i en stekpanna.2. Dela körsbärstomaterna. Lägg i dom tillsammans med oliverna och kaprisen i stekpannan och rör runt. Häll över de finkrossade tomaterna och låt puttra i ca 20 minuter. Rör i 2-3 dl pastavatten och smaka av.3. När pastan är nästan klar låt den koka klart i tomatsåsen. Häll på mer pastavatten om det behövs. Servera genast och toppa med riven parmesan.Söndag Frukost - Dadelgröt med äpplen och yoghurtLyxgröt är bästa starten på en söndag tycker jag! Omsorgsfullt gjord med säsongens smaker. Receptet är för 2 portioner.1,5 dl havregryn3/4 dl solroskärnor3,5 dl vatten3 st dadlar1 tsk smör1 nypa flingsalt1. Hacka dadlar grovt.2. Rör samman havregryn, dadlar, solroskärnor och vatten på låg värme i en kastrull på spisen till en krämig gröt.3. Klicka i smör och addera en skvätt vatten om det behövs. Konsistensen ska vara som risotto.Äppelkompott och gröttoppingDen perfekta toppingen för gröt i oktober. Receptet är för 2 portioner.1 st äpple, fast och syrligt2 msk smör1 msk rårörsocker2 tsk kanel2 msk yoghurt2 dl Havredryck, skummad1 msk hasselnötter1 msk mandlar1 msk pumpafrön1 msk pistagenötter1. Hacka äpplet i mindre bitar och koka ihop med kanel, smör och rårörsocker till en kompott.2. Grovhacka nötterna och vispa havredrycken skummig i en kastrull på spisen.3. Servera gröten med kompott, en klick yoghurt, skummad havremjölk och nötter. Lunch - Grillad halloumisallad med avokado och stjälkselleriEn av mina godaste salladsrecept med en härlig mix av gröna friska blad, krispig selleri, segsalt halloumi och len avokado. Receptet är för 2 portioner.200g halloumi1 salladshuvud1 näve ruccola2 mogna avokados2 stjälkar stjälksellerinågra basilikablad2 msk pumpafrönolivoljabalsamicoflingsalt och svartpeppar1. Skiva halloumi och stek i lite olivolja på hög värme i stekpannan. Alternativt grilla.2. Skiva stjälksellerin. Skölj salladen och riv bladsalladen. Lägg ruccola, bladsallad och basilikablad i en skål. Skiva ner avokado och lägg i sellerin. Ringla olivolja och balsamico över och blanda samman. Vänd ner den grillade halloumin.3. Stjälp upp salladen i djupa skålar och toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar. Middag - Jordärtskockssoppa med bakad camembertEn perfekt rätt för höstiga söndagsmiddagar med familjen. Varmt, lent och gott. Receptet är för 4 portioner. 500g jordärtskockor4-5 mjöliga potatisar3 vitlöksklyftor1 sharlottenlök25g smör7 dl vatten1,5 dl vispgrädde1 rejäl nypa flingsaltNågra tag med pepparkvarnen1 tsk citronsaft250g camembert1 knippe timjan2 dl blandade frön (jag tog pumpa, linfrö och sesamfrö)1 msk olivolja 1. Sätt på ugnen på 175 grader. Finhacka jordärtskockorna och potatisen i 1 cm stora kuber med skalen på. Finhacka vitlök och sharlottenlök. Fräs allt samman i en tjockbottnad gryta med smöret i ca 7 minuter.2. Addera flingsalt, citronjuice och svartpeppar. Häll över vattnet och låt puttra i 10-15 minuter eller tills allt mjuknat. Tryck ut bitarna lite med en träslev. Addera grädden och smaka av. Häll på ytterligare lite vatten om soppan blir för tjock. 3. Baka camembert i ugnen ca 10 minuter. Rosta frön i en torr stekpanna med lite flingsalt. Ringla lite olivolja på soppan och toppa med timjan. Bubblare och bonustips! Efterrättsförslag, chokladbollar! För kinkiga barn, pannkakor! Köp en elektrisk lägg så går det på ett kick! Bästa melissen, chiapudding med äppelkompott och jordnötssmör. Här kommer receptet:Chiapudding med äppelkompott och jordnötssmörMitt krämigaste chiapuddingrecept, perfekt för mellis! Receptet är för 2 portioner.5 msk chiapudding (3 msk chiafrön+3 dl mandelmjölk, låt stå i kylen minst 1h och blanda då och då)2 msk vaniljkvargÄppelkompottJordnötssmörKokosflakesBlomsterströssel1. Vänd i kvarg i chiapuddingen, detta gör den otroligt krämig. 2. Lägg äppelkompott i botten på en burk, sen chiapudding och toppa med jordnötssmör, kokosflakes och eventuellt blomsterströssel om du har.Äppelkompott till chiapuddingSnabb kompott till din chiapudding. Receptet är för 2 portioner.2 äpplen1 msk smör1 tsk honung1 tsk kanel1 msk vatten1. Dela äpplena i mindre bitar, smält smöret i en kastrull och häll i äpplen, honung och kanel. Låt mjuka något och avsluta med vatten, rör runt och ta bort från spisen. Helgtips! Istället för att stå och leta bland vinflaskorna på systembolaget, testa att beställa hem en mixlåda och utforska! På det viset lär man sig mer vad man gillar. Här mixlådan från Vin & Natur. Alkoholfritt alternativ till helgen? Fläderblomssaft med lite pressad citron, en citronklyfta och massa is i ett högt glas. Alltid läskande och gott! Trevlig helg! 💛