God morgon och välkommen till en ny vecka! Just nu tänker jag mycket på mat och känner mig väldigt inspirerad. Perfekt tillfälle att göra en veckomatsedel! Hur gör ni när ni samlar matinspiration? Jag har två mappar i min Instagram. En som heter rätt och slätt Mat och en som heter Att göra. Mat-mappen är generell inspiration, saker som ser gott ut och som tillsammans kan bilda en egen rätt jag gör någon gång och i Att göra-mappen sparar jag tydliga recept och rätter att faktiskt göra. Jag faller ofta för mat som ser luftig och lätt ut, innehåller mkt grönsaker, örter, smakerna liksom syns, färg och relativt enkel mat. Mustiga grönsaksgrytor, sallader, fisk och skaldjur. Den här veckan tänker jag min veckomatsedel ungefär så här, kanske hittar du någon inspiration till din egen vecka: Måndag - Morotssoppa med ingefära, linser, fetaost och mandlar Jag såg två recept på morotssoppa i veckan och tänker mig en variant av båda. Gill Mellers soppa hade linser och mandlar och ser såg urgott ut och Nigel Slaters hade halloumi och tomat. Min variant blir nog med ingefära och fetaost. Perfekt rätt att starta veckan med! När jag gör morotssoppa steker jag först lök, vitlök, ingefära, morot och sötpotatis. Sen kokar jag det med vatten och en skvätt buljong. Slutligen kokosmjölk och lime. Sen mixa med stavmixer. Tisdag - Croque madam med stor sallad Bistromat är ganska underskattat till middag tycker jag. En rejäl grillad croque madam med en sallad på maché, ruccola, mandolinad morot, rödkål och tomat med dijondressing är exakt vad jag är sugen på i början på veckan. Ostigt, ett varmt stekt ägg, pepprig gräslök mmmm. Onsdag - Dagens fisk, potatis, krispig fänkål, ärtor, skummig vitvinssås, vattenkrasse Jag åt en liknande rätt fast med gös på Ett Hem en gång och tror verkligen att den är lika god med lax, röding, torskrygg eller vad som nu ser gott ut i fiskdisken. Men var får man tag på vattenkrasse? Jag undrar också över körvel på kruka. Visst fanns det bland örterna förut? Åh jag saknar det! Torsdag - Kycklingsallad med selleri, parmesan och krutonger Jag såg en bild på klassisk kycklingsallad, eller chicken salad skulle jag nog säga för kycklingsallad känns som något helt annat. Blev akut sugen! Köpa en riktigt bra grillad kyckling i hallen, röra samman med majonäs, lite dijon, citron och persilja. Servera med krispig sallad, massa selleri, krutonger och parmesan. Fredag - Linguine med chili, räkor och kapris En enkel pasta på fredagen är allt jag vill ha. Skaldjur, salt kapris, pepprig olivolja och chili. Ett iskallt glas vitt vin i ett enormt runt glas. Lördag - Pizza med oliver, parmaskinka och burrata plus stor grön sallad Lördag är perfekt dag att laga mat tillsammans. Snabb pizzadeg, någon god topping. Sofias pizzor ser alltid så smarriga ut. Älskar oliver på pizza, kan inte få nog! Att göra mindre pizzor med olika topping och en stor sallad vid sidan av, dricka kryddigt rödvin och sen bara mysa i soffan är en perfekt lördag hemma tycker jag. Söndag - Currygryta med tahini, zucchini, örtflatbread och dill Avslutar veckan med mina favoritsmaker så här års. Syrlig gul curry med knapriga kikärtor och mjukt örtflatbread. Potatis i gryta är är dessutom så gott! Trevlig vecka! 🍽️