Nu börjar tiden med vårmat! Krispigt, syrligt, friskt och grönt. Här är lite idéer på saker man kan laga och äta under mars som jag lagat tidigare, med recept, och sånt jag är sugen på att testa: Smoothie bowl med jordgubb och mangoMin enklaste och vanligaste frukost, lunch, mellis.3 dl frysta jordgubbar2 dl fryst mango2 msk vaniljkvarg2 dl mandelmjölk1 banan1 krm stött kardemummaMixa alla ingredienser, lägg upp i skål och toppa med granola, jordnötssmör, lite vaniljkvarg och valfria bär. Laxsallad med avokado och grön jalapenodressingEn supergod och lagom het frisk sallad med ugnsbakad lax, avokado, gurka och massa grönt!4 port600g lax1 citron1 romansalladshuvud65g ruccola65g mâchesallad2 avokado 250g tomater, gärna bifftomat3 snacksgurka 2 krukor koriander1 jalapeno1/2 lime, saft3 msk majonäs1 tsk flytande honung1 vitlöksklyftaOlivolja Flingsalt Nymalen svartpeppar 1. Sätt på ugnen på 175 grader över och undervärme. Skiva citronen och lägg laxen på en bakplåtsklädd plåt. Placera citronskivor ovanpå, ringla olivolja, salta och peppra. Ugnsbaka laxen i ca 20 minuter eller tills den har stuns men är fast när du trycker på den. Beroende på hur stor och tjock biten är tar det olika tid. 2. Mixa bladen från 1 1/2 kruka koriander, 1 jalapeno, 1 vitlöksklyfta, 3 msk majonäs, saft från 1/2 lime, 1 msk olivolja och 1 tsk honung. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Addera mer limesaft eller chili om du vill. 3. Dela tomaterna, gurkan och avokadon i mindre bitar. Skölj salladen, skär romansalladen i mindre bitar och lägg allt i en bunke. Ringla hälften av dressingen över och vänd samman. 4. Sprid ut salladen på ett stort ovalt fat. Bryt över laxen i mindre bitar. Ringla över resten av dressingen och toppa med korianderblad, flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera med ett gott bröd. 🍃 Serevera på ett stort fat. Pannkakor med citron och socker. Ingert recept här utan bara ett tips! Ät pannkakorna nygräddade, strö över socker och pressa citron. Rulla ihop dom och ta med på en vårig picknick! Snabba frallorBästa frukostfrallorna att äta med smör, ost och marmelad.25 g jäst5 dl vatten1 dl mjölk2 tsk flingsalt2 msk olivolja1 msk honung12 dl vetemjöl special5 isbitarSätt ugnen på 225°C. Värm vatten och mjölk fingervarmt i en kastrull på spisen.1. Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet och mjölken. Rör runt så att jästen fördelas jämt. Addera salt, olivolja och honung, börja sen portionera ner mjölet och rör runt med en träslev, spara cirka 2 dl, och forma snabbt ihop en deg. Knåda inte! Degen får gärna vara lite kladdig men ska hålla ihop.2. Jäs i bunken under bakduk i 1,5 timme.Häll sedan ut degen på ett mjölat bord och platta till lite lätt med fingrarna så den blir rektangulär och relativt jämn. Skär degen i 12 bitar med en kniv, knåda inte!3. Lägg degknyterna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 13 minuter. För allra bäst yta, släng in en isbit eller två i ugnen då och då så det bildas ånga där inne. Ät direkt med favoritpålägget, vilket i min värld betyder vällagrad herrgårdsost och blodgrapemarmelad. Melanzane är det godaste och absolut trevligaste att laga en lång dag på påsklovet tillsammans. Mättar riktigt många!Melanzane8 personer10st auberginer1 st stor gul lök8-10st vitlöksklyftor6st sardellfiléer5st mutti hela tomater4msk tomatpuré1st kruka basilikaMozzarella x3Parmesan 150g1msk sockerSalt & peppar 1. Skiva & salta auberginerna minst 6h innan (för att dra ur vattnet ur auberginerna)Stek lök & vitlök i olivolja & olja från sardellerna - Låg värme ca 12min.Häll i tomaterna, sardeller, socker, tomatpuré. Koka/sjud så länge du orkar (ca 1h)Dela basilikan i tomatsåsen. Mixa tomatsåsen (om du vill)Salta & peppra efter smak.2. Torka av auberginerna och stek dem i varm panna med olivolja. Lägg allt som om det vore en lasagne. Börja med 190 grader i 30min och sänkt till 150 i 1,5h.Toppa med parmesanen för att få crustet! Servera med parmesan och en stor god grönsallad. CitronkakaDen godaste och saftigaste citronkakan! Jag gör den glutenfri men det går lika bra att byta ut mjölmixen mot vetemjöl.Citronkaka:200g smör2 dl socker3 ägg0,75 dl yoghurt3 dl mandelmjöl2 dl glutenfri mjölmix1,5 tsk bakpulver 1 nypa flingsalt Zesten från 1 citronSaften från 1/2 citronVaniljessens Citronfrosting 1 dl florsocker 2 msk citronsaftCitronzest1. Sätt på ugnen på 175 grader över och undervärme. Vispa smör och socker fluffigt. Addera äggen. Vispa samman.2. Riv i citronzest och pressa i citronjuice.3. Rör samman mandelmjöl, glutenfri mjölmix, salt och bakpulver i en bunke. Häll i smeten och blanda samman. Vänd i yoghurten, några droppar vaniljessens och rör ihop.4. Klä en avlång form i bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.5. Vispa ihop florsocker och citronsaft till en glasyr. Ringla över kakan när den svalnat och riv över citronzest. Klart! Påskkänsla! Slutligen vego mapo tofu. Jag blir så sugen påa allt spicy och syrligt så här års! Vegansk mapo tofu med sichauanpeppar och shitakesvamp4pers600g fast tofu250g shiitakesvamp2 cm färsk ingefära 2 vitlöksklyftor 1 msk sichuanpeppar 3 msk fermenterad svart bönsås1 tsk socker2 salladslökar3 msk sesamolja Chiliflakes 1. Sätt på en liten kastrull med vatten på spisen.2. Mortla sichuanpeppar och sila bort de största skalbitarna. Finhacka vitlök och ingefära. Hacka svampen och salladslöken.3. Hetta upp hälften av sesamoljan i en stekpanna. Fräs vitlök, ingefära och svamp. Addera bönsås, sichuanpeppar, socker och hälften av salladslöken. Sänk värmen.4. Skär tofun i mindre bitar och lägg ner i det varma vattnet i 2 minuter. Lyft upp med hålslev och ner i stekpannan tillsammans med en skvätt av vattnet. Rör om, smaka av och addera eventuellt chiliflakes.5. Stjälp upp tofun på ett fat, ringla resten av sesamoljan och strö över resten av salladslöken. På Pinterest hittar jag ofta mat jag vill laga. Det finns sällan recept men ofta kan man lista ut lite hur man ska göra. Som här: ugnsbakad sötpotatis, hummus, kikärtor med persilja, oliver och fetaoströra mmmm. Detta lagade jag förra veckan. Lammfärsköttbullar, ugnsbakad aubergine, vitlökig yoghurtsås, massa spenat, mynta, persilja och gurka. Otroligt gott! Viktigt att låta auberginen gå riktigt länge i ugnen och krydda upp köttbullarna med massa vitlök och örter. En enkel lunch jag vill testa. Perfekt när ingredienserna står i bilden så man kan göra själv! 🍃🫒🍳Det var dagens matiga inspiration!