I år tänkte jag vara smart och anteckna alla middagsrätter vi lagar som är goda, passar att bjuda på och som jag inte vill glömma bort i en middagslista! Ofta står jag där i mataffären och har helt glömt bort vad jag tycker är kul och gott att laga och så börjar jag scrolla på Instagram i mappar och försöker skaka fram något gott. Hamnar alltid vägen för någon som har bråttom också. Inte trevligt. Men nu! Låt oss skriva en middagslista i telefonens anteckningar (och här då) med de där perfekta laga ofta-rätterna man inte vill glömma. Favoriter som alltid funkar och som man kan plocka fram när fantasin tryter. Efter en middag kan jag säga "det här var ju gott, det borde vi laga när xxx kommer" och sen glömmer jag det såklart. Inte nu, numera är det bara att plocka fram middagslistan. Vegansk mapo tofuJag har blivit besatt av vegansk mapo tofu och lagar det ofta ofta. Tofun gör jag från Lisa Lins recept (struntar i majsstärkelsen och har mycket mer shitakesvamp) och så serverar jag den med grönsallad/avokado/gurka-sallad, tahinibroccoli och ris. En perfekt rätt, så gott med sichuanpeppar! Chevre chaudDen snabbaste vardagsmaten när man är riktigt ostsugen. Jag äter den med grönsallad, mâchesallad, schalottenlök, valnötter, honung, körsbärstomater och mycket balsamico. Chevren ugnsbakar jag med honung tills den är riktigt fluffig och mjuk, redo att smälta om man petar på den. Rostat surdegsbröd till. TianTian är min bästa go to rätt och den kan serveras med det mesta. Sallad, fisk, kyckling, chark, kronärtskocka. Valmöjligheterna är oändliga! Recept här:1 aubergine1 zucchini2 färska gullökar3 solmogna stora tomater2 msk smör1 msk olivoljaFlingsalt och nymalen svartpepparSätt ugnen på 150 grader. Skiva grönsakerna tunt och lägg dom varvade i en ugnssäker form. Toppa med smör, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Baka i ugnen i 2 timmar. Servera med stor grönsallad, nybakt bröd eller bara som den är. Glöm inte att surpla i dig den smöriga buljongen. Sofias ugnsbakade ägg med zucchini och boursinostEn supersnabb och god rätt som är perfekt när man tex har gäster en vardag och inte vill stå i köket hela tiden. Pasta puttanescaKlassiker som passar till vardag men också till fest, så gott med ett glas rödvin till. Recept här:Puttanesca för 4 personer:- 400g pasta, jag tog handrullad pici men det är också gott med bred pappardelle- 5 dl finkrossade goda tomater. Jag köper alltid på flaska på Urban Deli. Man kan också köpa hela San Marzano-tomater på burk och bara gå igenom med stavmixern.- 15 körsbärstomater- 3/4 röd chili- 3 stora vitlöksklyftor- 2 msk urkärnade svarta oliver, kalamata funkar fint men jag tog cuquillooliver från Bernal som jag också köper på Urban deli- 1 msk kapris, gärna små- 5 sardellfiléer- olivolja, flingsalt, svartpeppar- parmesanost1. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Finhacka chili, vitlök och sardeller. Fräs i olivolja i en stekpanna.2. Dela körsbärstomaterna. Lägg i dom tillsammans med oliverna i stekpannan och rör runt. Häll över de finkrossade tomaterna och låt puttra i ca 20 minuter. Rör i 2-3 dl pastavatten.3. När pastan är nästan klar låt den koka klart i tomatsåsen. Häll på mer pastavatten om det behövs. Servera genast och toppa med riven parmesan. Kaneldoftande daalJag gör ofta en rejäl gryta daal som räcker länge och tycker det blir godast med färska tomater och massa spenat i. Jag utgår från ett basrecept och varierar beroende på vad jag har hemma. Har vi gäster gör jag eget yoghurtflatbread till med vitlökssmör, det blir alltid succé. Recept här:Smörig daal med ingefära och gul curry4 portioner- 1/2 rödlök- 5 cm färsk ingefära- 3 klyftor vitlök- 1/2 röd chili- 2 morötter- 50g smör- 1-2 msk gul curry- 1 tsk kanel- 1 tsk paprikakrydda- 1 rejäl nypa flingsalt- 6 tomater- 2 lime- 1 msk honung- 2 dl passerade tomater- Ca 6 dl vatten- 3 dl röda linser- Creme fraiche- Fänkålsblast- Svartpeppar- Olivolja- SesamfrönFinhacka lök, vitlök, morötter, chili och ingefära. Stek grönsakerna i smöret med gul curry, paprikakrydda, kanel och flingsalt i en gryta i ca 5 minuter under omrörning. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med de passerade tomaterna, honung, juice från en lime och hälften av vattnet. Låt puttra i ca 15 minuter, rör då och då. Smaka gärna av.Häll i linserna, resten av vattnet och låt puttra under lock på låg värme i ca 7 minuter tills linserna är mjuka men inte mjöliga. Addera mer vatten om den blir för fast, grytan ska vara krämig. Smaka av med mer limesaft och en liten klick extra smör om du vill.Vid servering, toppa daalen med lite olivolja, creme fraiche, sesamfrön, mycket färskmalen svartpeppar och fänkålsblast. Klart!Vilka är era go to-rätter som alltid funkar och som ni vill komma ihåg när det är dags för middag och fantasin tryter? Dela gärna!