Det är så roligt att vara med kök igen! Fastän inte allt är klart och hemmet har några heldagar kvar innan saker som flyttats runt hamnat på sin plats igen så har det kliat så mycket i mina fingrar att får laga mat! Men det är inte bara de där mysiga middagarna med Pontus och Lynn jag saknat, utan också att kunna göra enkla men mysiga luncher till mig själv när jag jobbar hemifrån. Inte behöva gå ut, bara ta det som finns i kylen och svänga ihop. En grej som vi nästan alltid har hemma är couscous, och den varierar jag på många sätt. Nu så här efter två månader av take out är jag otroligt sugen på krispiga grönsaker och massa örter, grönt och syrligt. Så här kommer nu ett recept på en rätt som jag på riktigt ätit till lunch tre dagar i rad nu när jag dels varit sjuk hemma och sen bara jobbat hemifrån. Den tar tio minuter och är otroligt god! Min bästa couscous kommer här: För 2 personer, du behöver: - 2 dl couscous - 2 dl vatten - 1 msk smör - flingsalt - 1 stor näve babyspenat - 1 kruka färsk grönmynta - 1 rejäl knippe bladpersilja (finns ofta på lösvikt, ett sånt knippe blir perfekt!) - 1 stor klyfta vitlök - 2 goda tomater - ca 10 cm gurka - 15 rostade och saltade mandlar - 1 ekologisk citron - 1 pkt fetaost - en bit parmesan - olivolja - svartpeppar Ta fram alla ingredienser. Först börjar vi med couscousen. Sätt på 2 dl vatten och en rejäl nypa flingsalt i en kastrull på spisen. När det kokat upp, häl ner 2 dl couscous. Ta inte för mycket couscous, hellre då en extra skvätt vatten och lite mindre couscous än tvärt om. När du hällt i couscousen, snabbt i med smör och vitlök, sen på med locket, skaka till kastrullen och ställ undan. Lika lång tid som det tar att förbereda resten av grönsakerna kommer couscousen behöva för att bli klar. Lyft inte på locket under tiden. Hacka gurkan i tärningar. Dela tomaterna i tunna klyftor (älskar klyftor!), hacka myntan och persiljan, bryt fetaosten i mindre bitar. Rör snabbt runt i couscousen och ner med bladspenaten. På med locket igen. Efter en minut eller två, rör runt med en sked. Lägg upp couscous, vitlök och spenatblandningen på ett stort fat, lägg sen på tomat, gurka, örter och fetaost. Riv över citronskal från en hel citron och pressa juicen från en halv. Hyvla över lite parmesan med en osthyvel och hacka mandeln grovt. Avsluta med en god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Klart! En perfekt jobba hemifrån-lunch! Den är rund av den smöriga couscousen, har lite hetta från vitlöken, massa syra från citronen, myntan är så himla god ihop med detta och sältan från fetaosten! Krispig och urgod! 🌿🥄