Glad januari! Vi klarade det! Nu är vi på andra sidan. Allt blir ljusare och härligare. Vips (okej inte vips) är våren här och jag tänker redan på mat. En perfekt tanke en sån här dag, visst? Finns ju inget godare än mat dagen efter fest. Så här går mina tankar kring allt om mat 2023. Steg ett är att kolla igenom verktygen. Jag saknar en ugnsform som är låg och vid. Det är så himla trevligt att laga mat i. Även en mindre stekpanna. Där skulle jag vilja smörsteka fisk. Titta så gott med kål, dill och karamelliserad lök! Från Bröd med smör. En annan grej som jag ska göra bums är att beställa mer grönsaker från tex Freshland. Jag vill komma i kontakt med en bra Reko-ring också (tips på Södermalm i Stockholm?) och sluta spontanhandla mat varje dag efter jobbet. 2023 är året då jag strukturerar inhandlingen mer, har saker hemma som funkar att laga mat med som är i säsong och dessutom gör köket vackert och inbjudande. Av den maten går det ju att svänga ihop nästan vad som helst! För i år har jag lärt mig att grönsaker + smör + tid är det godaste som finns. Goda tomater, zucchini och lök i ugnen tillsammans med smör är basen på en spontan lunch som toppas med fetaost och persilja. Gill Meller gör det ännu enklare med grönsaker i stekpannan där han sen adderar kapris, oliver och färsk mynta. Mmmm! På samma tema kommer jag fortsätta att göra tian. Den vackraste godaste rätt som finns. Här med potatis och gul zucchini. Billigt, gott och sköter sig själv i ugnen. Jag drömmer om att ha en kaka framme på Gotland när vi har gäster. Bärkaka med bär från trädgården. Klassiskt och obeskrivligt gott. Inget överdåd nästa år. Eller jo, fast av sånt som finns nära och i överflöd. Jag vill laga mer snabb bistromat. Lusläsa franska klassiska bistros menyer och laga samma. Enkla rätter utan pill och fix. Croque madame, chevre chaud, löksoppa. Klassiker med bitter sallad och goda ostar. Jag får för mig att gröna linser är ett klassiskt franskt inslag och vill laga mer mat med det. French family food känner ni till nu och jag ser så fram emot att se vad hon lagar för enkel mat nästa år som jag kan kopiera rakt av. Älskar hennes mat så mycket! Titta bara på denna sallad med lax, karamelliserad sharlottenlök, små små bitar tomat, färska örter och gröna linser. Grönsaker i säsong med hemslagen aioli och ägg är en snabblunch jag gärna äter senare i år. och innan de kommer, långkok med kikärtor, parmesan och saffran. Kontrasten mellan grönsaker som fått tillagas under lång tid och de som är helt färska, så vill jag äta. Jag längtar så efter jordgubbar, här med creme fraiche. Det behöver inte vara svårare än så. Jordgubbarna blir extra goda om man vänder de några varv snabbt i en skål med citronjuice, citronzest och rårörsocker. Den jordgubbssaften tillsammans med creme fraiche, mmmmm. Jag älskar ju kall och söt mat också, som ni säkert vet. I år kommer min standardfrukost eller mellis vara bircher muesli. Jag älskar det syrliga i rivet päron, de knapriga nötterna och lena yoghurten med chia. På Diplomats café Butiken serverar de den med äppelkompott. Det ska jag göra och ha i burk i kylskåpet. Dukning då? Jo, jag känner verkligen för att vara lekfull, stökig och bara fokusera på det härligt familjära detta året. Leka med det som finns och skapa en mysig miljö där man kan sitta länge tillsammans. Tänk om vi har en köksö i nästa hem? Då ska jag plantera narcisser i stor kruka, ha ostar och clementiner framme och kakor under kupa precis som hos Mark. I år vill jag också göra mer buljong. Citronig och örtig, med grönsaker och kyckling, eller som här, kalkon. Detta vill man ju dyka ner i nu! Slutligen känner jag mig nyfiken på att testa nya saker, nya smaker och ingredienser. Utforska och se vad som fastnar. Även mat som medicin, det tycker jag verkar spännande! Som denna kopp med silkig chai och medicinsk marshmallow (vad betyder det? Så spännande!) härifrån. Puss, vila riktigt ordentligt nu!