Idag är julstöket igång på riktigt och nu kommer två recept så goda att tungan krullar sig! Jag har gjort många kolor i mina dagar men dessa två är de absolut godaste man kan föreställa sig. Mina två absoluta favoritsmaker på godis dessutom. En riktigt fyllig, choklad, nötig kola med flingsalt som smakar länge i munnen och en syrlig, blommig, ljus citronkola som verkligen smälter på tungan! Båda baserade på samma grundkolarecept som jag tycker är det godaste. Är ni sugna på recepten? Ni har inget val, det kommer här: Mörk chokladkola med pekannötter och flingsalt Du behöver: - 50g smör - 2 dl socker - 1 dl farinsocker - 2 msk honung - 1 dl sirap - 3 dl grädde - några droppar citron - 70g choklad 70% kakao - 3 msk kakao - 2 dl pekannötter - flingsalt Smält smöret, chokladen och kakaon i en liten kastrull. Rör samman. I en tjockbottnad kastrull, lägg i resterande ingredienser förutom pekannötter och flingsalt. Häll i smör och chokladblandningen. Låt koka under omrörning i ca 10-15 minuter eller tills kolan är ca 110-120°C. Jag tycker dock att det är mycket enklare att göra kulprov och gör flera stycken. Jag vill nämligen ha min kola riktigt mjuk! När kolan börjar släppa lite från kanterna och bli glansig, släpp ner en liten sked kola i ett glas med kallt vatten. Håller kolabiten ihop och går att göra en liten kula av mellan fingrarna, då är kolan klar! Tänk på att det går riktigt fort från kola till knäck så bättre att göra fler kulprov än ett för sent. Häll över kolan i en form med bakplåtspapper i, strössla över pekannötter och flingsalt. Låt svalna i rumstemperatur och slå sedan in i bakplåtspapper! Klart. Och nu till nästa recept. Syrlig citron och vaniljkola med brynt smör Du behöver: - 50g smör - 2 dl socker - 1 dl farinsocker - 2 msk honung - 1 dl sirap - 3 dl grädde - zesten och saften från 1 ekologisk citron - 1 vaniljstång Börja med att göra ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur alla kärnor med baksidan av en kniv. Lägg ner i en liten kastrull tillsammans med vaniljstången och smöret. Bryn smöret genom att vispa det på mellanhög värme tills det är ljust gyllenbrunt och doftar nötigt. Koka ihop alla ingredienserna tillsammans med det brynta vaniljsmöret utan vaniljstången i en kastrull i ca 10-15 minuter eller tills det blivit 110-120°C. Jag tycker dock att det är mycket enklare att göra kulprov och gör flera stycken. Jag vill nämligen ha min kola riktigt mjuk! När kolan börjar släppa lite från kanterna och bli glansig, släpp ner en liten sked kola i ett glas med kallt vatten. Håller kolabiten ihop och går att göra en liten kula av mellan fingrarna, då är kolan klar! Låt kolan stelna i rumstemperatur och slå sedan in den i bakplåtspapper. Det var det! Nu kan julen gärna få börja på riktigt. 🍯✨