Glad fredag! Jag har nog aldrig fått så många svar på en story som jag fick i onsdags kväll när jag lagade moules. En av mina favoriträtter som jag inte gjort på länge men blev så glad när jag kom på igen. Moules var min go to lyx-middag när jag precis hade flyttat hemifrån och ville bjuda på något härligt som inte var för svårt eller kostade för mycket pengar. Genast hamnar man på en liten bistro i Paris, comme c'est gentil! 🇫🇷 Här kommer mitt recept. Moules marinières För 2-3 personer - Ett nät blåmusslor - 2 stjälkar stjälkselleri - 2 stora vitlöksklyftor - 1/2 röd chili - 1 stor schalottenlök - 2 dl torrt vitt vin - 2 dl matlagningsgrädde - 1 rejäl knippe bladpersilja - 3 msk olivolja - Flingsalt, nymalen svartpeppar 1. Rensa musslorna i ett durkslag under kallt vatten. Dvs plocka bort de som är trasiga och dra bort trådarna de sitter ihop i om det behövs. 2. Finhacka schalottenlök, vitlök, bladpersilja och chili. Skiva stjälksellerin. 3. Ringla olivolja i en stor kastrull. Vi har den här från Fiskars som jag älskar. Verkligen en perfekt rejäl pasta-kastrull som vi använder ofta. Fräs grönsakerna och 2/3-delar av bladpersiljan tills de blir mjuka men inte får färg. 4. Häll över musslorna i den heta grytan och rör runt. Efter någon minut, häll över det vita vinet. Jag använde det här vita ekologiska vinet som fått guldmedalj av International Organic Wine Award i år, var prisvärt och riktigt gott! När jag använder vin till matlagning vill jag inte lägga hur mycket som helst, men såklart vill jag att det ska vara supergott och torrt att dricka också! Det här var toppen. 5. Låt vinet bubbla upp och häll sen på matlagningsgrädden. Rör runt. Låt det koka upp igen och lägg på locket. Puttra ett par minuter tills alla musslor öppnat sig. 6. Skopa upp musslorna och lägg dom i en skål. Smaka av såsen och salta och peppra om det behövs. Låt det koka och reducera vätskan några minuter tills det blir en mustig, syrlig, ljuvlig fond. Häll fonden över musslorna, strö över den sista bladpersiljan, dra med pepparkvarnen några varv, strö flingsalt på toppen och servera direkt! Jag tycker Moules marinières är godast med frasiga pommes frites. Icas pommes frites är riktigt goda. Ungsrosta dom på en plåt utan extra olja eller salt i ca 30 minuter, strö över flingsalt och servera i en skål med majonäs att dippa i! Där är fredagsmiddagen serverad, trevlig helg! 🥄