Vi fick en riktigt rejäl skörd Viktoriaplommon på landet i år och jag har försökt ta vara på dom så gott jag kan! Det har syltats och lagts in, men också bakats. En dag blev jag sugen på en fransk galette och här kommer receptet på den! Du behöver: ca 10-12 plommon, sköljda, delade och urkärnade. 100g rumsteptererat smör 1 ägg 2 dl vetemjöl 1,5 dl mandelmjöl 3/4 dl råsocker ca 50g riven mandelmassa 1/2 krm äkta vanilj zesten från 1/2 citron en nypa salt och vaniljglass Nyp ihop smör, mjöl, mandelmjöl, vanilj, salt, det mesta av råsockret, citronzesten och ägget snabbt till en smidig deg, rulla ihop till en boll och linda in i plastfolie. In i frysen i ca 20 minuter. Under tiden, sätt på ugnen på 175°C och dela plommonen i skivor med snittytan nedåt. Kavla sen ut degen på ett bakplåtspapper med lite mjöl på, fördela mandelmassan och lägg ut plommonen med några centimetrar från kanten så de täcker mitten av galetten. Vik in kanterna och strö över det sista av råsockret på plommonen och kanterna. Grädda i ugnen i ca 25 minuter tills galetten är gyllene och doftar underbart! Servera den ljummen med en stor kula vaniljglass till! 🥄✨