Äntligen juni! Om jag ska vara ärlig så är inte maj en favoritmånad. Den spretar och bubblar och har svårt att bestämma sig. Men nu har vi hela juni framför oss och juni är så snäll så snäll, säger jag till mig själv högt och övertygande. Sommarens första riktiga månad. I juni ska jag åka till Köpenhamn igen, träna så jag aldrig mer vill se den där mörka källaren, äta middag med kompisar och säga hej då för sommaren, runda av bröllopsklänningsuthyrningen och städa ur hela ateljén, fira Lynns födelsedag två gånger (the perks of att vara född på sommarlovet), starta upp nästa stora projekt innan jag lägger det på sommarvila inför hösten, filma några samarbeten, svara på alla olästa mail, skriva ett autoreply och fira Lynn med skolavslutning och du har varit så duktig hela året-lunch med hans bästa kompis. Sen bär det av. Måtte korthuset hålla ihop tills dess. Men vi klarar det! Mitt i alltet tänker jag på små härliga saker, som att det är rabarbersäsong. Kanske den godaste grönsaken? Det sägs ju att man inte ska äta rabarber efter midsommar pga den höga oxalsyran så nu passar vi på tycker jag när skotten är unga och goda. Här kommer två recept med rabarber som jag tycker extra mycket om. I min och Sofias bok Nyckeln till hemmet hittar ni detta receptet på extra lyxig rabarberkräm. Rabarberkräm kan man ju äta enkelt som den är med en skvätt mjölk men här serveras den med sega mandelbiskvier, grädde, jordgubbar och citronzest. En efterrätt eller lyxig mellis att njuta av nu under juni. Till fyra personer.Rabarberkräm med jordgubbar och biskvismulorRabarberkräm: 4 dl vatten1/2 dl rårörsocker1 kanelstång600 g rabarber, skivad1 1/2 msk potatismjölzest av 1/2 citronBiskvismulor:100 g mandelmassa, riven50 g strösocker1 äggvita500 g jordgubbarzest av 1/2 citron2 dl grädde eller mjölkKoka upp vatten, rårörsocker och kanelstång i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt koka i 15 minuter. Red potatismjölet i lite kallt vatten och blanda i krämen tillsammans med citronzesten. Koka en liten stund tills krämen är simmig, tjock och fin. Låt svalna innan servering. Värm ugnen till 180°C. Blanda mandelmassa, socker och äggvita till en jämn smet och bred ut över en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda i ca 8 minuter tills biskvin är gyllene och doftar sött av mandel. Låt svalna och bryt sedan i små bitar.Toppa rabarberkrämen med jordgubbar, biskvismulor, citronzest och lite ovispad grädde eller mjölk skedad över. Att baka en seg och saftig rabarberkaka är också ett underbart sätt att ta tillvara på rabarber tycker jag. Just mandel och citron passar så bra till, och här får det sällskap av vallmofrön. Vill man göra den glutenfri är det bara att byta ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Recept på kakan, som räcker till 10 bitar, kommer här:Mandel och vallmokaka med rabarber225g rumstempererat smör1,5 dl strösocker1 dl rårörsocker3 ägg3 dl mandelmjöl3,5 dl vetemjöl1,5 tsk bakpulver 1 nypa flingsalt1 tsk mald kardemumma 2 msk blå vallmofrö2 msk gräddenågra droppar vaniljessens1 citron, zest och saft5 stjälkar rabarberSätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Klä en springform i bakplåtspapper.Vispa ihop det rumstempererade smöret med socker, rårörsocker och vaniljessens. Knäck i ett ägg i taget och vispa till en fluffig smet.I en annan bunke, blanda mandelmjöl, vetemjöl, kardemumma, vallmofrö, flingsalt och bakpulver. Häll i mjölblandningen i smeten. Riv i citronzest, pressa i citron och vänd i grädden. Rör samman och häll i formen. Dela den sköljda rabarbern i mindre bitar och täck smeten i ett fiskbensmönster. Grädda i 35 minuter. Pudra över florsocker. Klart! Glad juni! 🍰