Vargen och jag hittade massa goda räkor i frysen när vi kom hit till Strängnäs så vi gjorde räksallad på hälften första dagen. Men jag fick ett infall och bestämde att skalen, de skulle inte slängas! Nej, de skulle bli fond till en soppa nästa dag! Så här gjorde vi. Fond: Jag har inget konkret recept på detta eftersom jag aldrig gjort fond förut, googlade inte ens, men eftersom det blev sinnessjukt gott gjorde vi iaf något rätt. Skalen fräste jag i en kastrull tillsammans med stora bitar gul lök, grovt skuren fänkål (med blasten kvar), massa salt, peppar och örter från trädgården. Fräste i smör såklart. Sen, när det brynts i några minuter, hällde vi på vatten så allt täcktes och lät puttra och reducera på låg värme i en timme ungefär. När det såg ut som köpefond i både färg och konsistens (om man tänker bort allt jox och skal) tog jag bort den från plattan och lät den stå över natten med locket på. Nästa dag silade jag allt i en sil med supersmå hål och reducerade allt ytterligare en liten stund på låg värme och smakade av. Så sinnessjukt gott och stark smak av räkor! Soppan: Själva soppan gjorde jag med fonden som bas. Den hettades upp i kastrull, sen smakade jag av den med ca 2 msk tomatpuré, 1,5 dl grädde som jag vispade ihop med 1 msk maizena, 1 dl lättcreme fraiche, saften av 1 citron och mer vitpeppar. Håll koll på sältan och konsistensen här. Om soppan blir för tjock, späd med mjölk. Servera med nybakt bröd, handpillade räkor och dill! Glad sommar! My recipe on home mage shrimp brith and soup! Read in english by clicking the flag! <3