Hejhej! Dags för receptet till min vän Aleksanders smöriga daal. Alek är den av mina kompisar som är mest matnörd och njuter in i norden av mustiga smaker och rustik enkelhet. Han gillar grönsaker och rödvin. Bra person alltså. Receptet går givetvis att göra veganskt om man byter ut smör och créme frâiche mot vegetabiliska alternativ. Då kör vi! Du behöver, till 4 port: - 2-3 morötter - färsk ingefära - 1 gul lök - 6-7 vitlöksklyftor - 100g smör - 2 msk rapsolja - 1 påse garam masala - 1 burk krossade tomater - 2 dl röda linser - ca 4 dl vatten - 2 lime - 8 små tortillabröd - 1 burk fet crème frâiche - 3-4 mogna avokados - rostad kokos - 2 krukor färsk koriander - blandade frön - salt och peppar (Aleksander hade även mango och syrad rödlök, men det hoppade jag över här så ni vet) Börja med att hacka morötterna, gullöken, vitlöken och en stor bit ingefära. Bryn i smöret och oljan i ca 15 minuter på mellanvärme. De ska bli mjuka inte få färg. Häll i nästan all garam masala (jag köpte en färdig påse i disken med indiska produkter). Stek ett par minuter till. Häll i krossade tomater och låt småputtra i 20 minuter. Häll sen i 2 dl röda linser och 2 dl vatten. Låt koka i ca 7 minuter. Kolla linserna! Smaka av med lime och häll på lite mer vatten. Koka till linserna blir bra, de får inte bli överkokta. Servera med tortillas, färsk koriander, avokado, créme frâiche, blandade frön, rostad kokos, lime och flingsalt. Klart! Godaste linsgrytan jag någonsin ätit! Dessutom bjudvärdig i utseendet. Hoppas ni lagar den! Lova att säga till isf och berätta vad ni tyckte. Puss!