Nu ni! När jag var på Rosendals trädgårdar sist åt jag en rödbetskaka som var så in i norden god att jag bara var tvungen att hitta på ett eget liknande recept och baka hemma. Precis som sist när jag var där och åt en citron och vallmokaka kan det ju bli riktigt bra när man får experimentera lite hemma i lugn och ro sen! Den här kakan funkar precis som en klassisk morotskaka, fast den är lite mer komplex och vuxen i smaken. Rödbetor ger sötma, kakaon djup och de rostade hasselnötterna crunch. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag, för den här blir både vacker och god! Du behöver: Rödbetskaka - 3 dl vetemjöl - 1 dl kakao - 150g smält smör - 3 ägg - 3,5 dl strösocker - ca 4 dl rivna råa rödbetor (det är runt 3-4 mellanstora oskalade) - 2 tsk bakpulver - 1 tsk kanel - lite riven muskotnöt - en nypa salt - 1 dl rostade och hackade hasselnötter Vaniljfrosting - 250g Philadelphiaost - 75 g smält smör - 2,5 dl florsocker - 1/2 citron, både juice och zest - 1/2 tsk äkta vaniljpulver (alltså ej vaniljssocker) Sätt ugnen på 175°C och börja vispa äggen och sockret tills det blir fluffigt. Blanda de torra ingredienserna till kakan. Vänd ner de rivna rödbetorna, de hackade hasselnötterna och det smälta smöret i ägg och sockerfluffet. Och sen även de torra ingredienserna. Blanda. Smöra och mjöla en rund form, ca 25cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, eller tills den är precis genomgräddad. Sen gjorde jag frostingen. Blanda alla ingredienser till den i en skål. Smält smöret först och låt det svalna innan du blandar ner i den kalla osten. Bre frostingen över den svalnade kakan. Jag dekorerade med lite blommor och mer nötter. Det blev så god! Saftig, vacker och perfekt till sommarens trädgårdsfikor! ?