Nu ska ni få receptet på en helt otrolig vardagsrätt så här i höstruggstider. Jag brukar ju laga Aleksanders smöriga daal (som nog egentligen är Siris smöriga daal) och har gjort det så många gånger nu att jag har en egen variant med färska tomater, gul curry som jag älskar, massa ingefära och chili. En perfekt rätt att laga mycket av, spara som matlåda och jag lovar att den är otroligt god! Här kommer receptet. Smörig daal med ingefära och gul curry 4 portioner - 1/2 rödlök - 5 cm färsk ingefära - 3 klyftor vitlök - 1/2 röd chili - 2 morötter - 50g smör - 1-2 msk gul curry - 1 tsk kanel - 1 tsk paprikakrydda - 1 rejäl nypa flingsalt - 6 tomater - 2 lime - 1 msk honung - 2 dl passerade tomater - Ca 6 dl vatten - 3 dl röda linser - Creme fraiche - Fänkålsblast - Svartpeppar - Olivolja - Sesamfrön Finhacka lök, vitlök, morötter, chili och ingefära. Stek grönsakerna i smöret med gul curry, paprikakrydda, kanel och flingsalt i en gryta i ca 5 minuter under omrörning. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med de passerade tomaterna, honung, juice från en lime och hälften av vattnet. Låt puttra i ca 15 minuter, rör då och då. Smaka gärna av. Häll i linserna, resten av vattnet och låt puttra under lock på låg värme i ca 7 minuter tills linserna är mjuka men inte mjöliga. Addera mer vatten om den blir för fast, grytan ska vara krämig. Smaka av med mer limesaft och en liten klick extra smör om du vill. Vid servering, toppa daalen med lite olivolja, creme fraiche, sesamfrön, mycket färskmalen svartpeppar och fänkålsblast. Klart! Hoppas ni tycker om den 🍛🥄✨