God morgon! Idag är sista dagen med regn enligt min väderapp, sen ska det bli sol in i oändligheten. Om prick en vecka kommer våra första gäster och sen kommer det vara full rulle här fram till avfärd mot fastlandet, och in i oändligheten. Att njuta och vila i stunden är det jag kanske är sämst på i hela världen? Eller jag kanske gör det, men det är som att 2019-års största och hetaste grej är att njuta av stunden, vara här och nu, skala ner och det om något stressar mig. Som när mamma och pappa sa på sommarlovet "det är bra att ha lite tråkigt". Kunde inte hålla med mindre. Det är bra att ha lite roligt tänkte jag. Men allt behöver ju inte vara full rulle. Det är underbart med omväxling. Igår gjorde vi inte många knop. Vi hängde hemma, städade, jag poddade med Sofia (avsnittet ligger uppe nu!) och sen åkte vi till Hemse för att handla. Hemse är en av mina favoritplatser på Gotland. Det finns inga raukar eller otroliga solnedgångar, men det är där på Ica och parkeringen som alla möts. Det är ett lackmuspapper på sommargästerna (alltså jag också :)) och året runt-boende. Kontrasterna mellan människor och korgarna fulla av grillgrejer. Jag älskar att vara här så länge på somrarna att man ser hur ön förändras. Från vilsamt till full rulle till vilsamt igen. Och idag ska det bli vilsamt. Pontus älskar att ha inga planer. Jag låtsas att jag gillar det, för hans skull. Njuter av stunden som det heter, men funderar och ligger vaken först ändå. Vad ska man göra idag? Får väl bli en dag till i ordningen av att vara i nuet. Som vanligt då. Men lite roligt kan man väl få ha ändå? Hoppas. <3 Vi har massor av vildvuxen rabarber bakom ladan och Pontus älskar att safta och sylta av allt vi har i trädgården, så självklart skulle även rabarbern få bli något gott. Jag är inget stort fan av saft, men lemonad är bland det godaste jag vet. Syrligt är min godaste smak! Väljer alltid det om det finns i godisväg. Det här receptet är urgott, så testa det om du har några rabarber kvar i trädgården du inte vet vad du ska göra av, eller slå till i affären. Börja med att göra saften som är grunden i receptet. Du behöver: 1 kg rabarber 3 dl vatten 4 dl strösocker per liter avrunnen saft ca 1 dl citronjuice Dela rabarbern i mindre bitar. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i rabarbern. Koka sen under lock tills rabarbern gått sönder och det ser ut som på bilden. Sila genom silduk eller ren handduk. Mät upp saften och häll i strösocker beroende på hur mycket saft du har. Häll i citronjuice och skumma saften. Sen är det dags att hälla upp. Vi köper gamla flaskor på loppis. Och nu är det dags att göra själva saften till lemonad! Jag måttar upp till ca tre personer i en liten kanna. 2 dl saftkoncentrat och ca 3 dl vatten (smaka gärna av) plus juicen av en citron. Några små lavendelblommor för dekor, smak och arom. Ett smart sätt att få till snygg is är att hälla vatten på en emaljtallrik och ställa i frysen. Sen när man vrider på den blir det skärvor av is. Ner i ett glas och sen på med lemonaden. Så syrligt! Så gott och läskande och somrigt ju! Dessutom världens vackraste färg på dryck. Jag bjöd pappa på den när han var här på fika härom dagen. Då bakade jag dessutom syltkakorna med hallonsylt denna gången och jag måste bara säga, de är så goooda! Världens bästa småkaksrecept, fast särskilt små är de inte. Snarare köpekake-stora. Som i en gammal barnbok. Glöm inte att de nästan är godast strax efter att de kommit ur frysen, så baka ett stort gäng och frys in. Glad fikastund! ?