Hej och god eftermiddag! Jag lagade en linsgryta igår som blev så himla god och eftersom jag fick flera frågor om receptet tänkte jag skriva ner det här och nu innan jag glömmer! Jag lagar ju sällan efter recept, går ofta på känsla och smakar längs med vägen, så en del mått kanske inte är exakta. Men testa gärna den här grytan som är inspirerad av en daal jag åt på Matateljén för ett tag sedan. Så smakrik, frisk, crunchy och otroligt god! Älskar färsk tomat på varm gryta, det blir så fräscht och syrligt. Även macademianötterna på var en hit. Spiskummindoftande linsgryta med macademianötter och färsk tomat För 4 pers Du behöver: - 1 sötpotatis - 3 dl röda linser - 2 cm ingefära - 1 gul lök - 75g smör - 4 dl passerade tomater - ca 5 dl vatten - 3 vitlöksklyftor - 1 tsk chiliflakes - 1 msk spiskummin - 2 msk currypulver - 1 näve bladpersilja - 1 msk flytande honung - 2 lime - 2 tsk flingsalt Att toppa med: - 1 fänkål - 60g macademinanötter, saltade - 1 näve bladpersilja - 1 knippe dill - 3 stora tomater, jag tog hierloom - 2 msk creme fraiche - 1 lime - 2 msk olivolja - flingsalt - svartpeppar - chiliflakes Fetaoströra - 150g fetaost - 2 dl creme friache - flingsalt och svartpeppar efter smak - olivolja - bladpersilja 1. Mandolina fänkålen tunt och lägg i en skål tillsammans med lite olivolja och pressad lime. 2. Smält smöret i en rejäl kastrull. Skala sötpotatisen och dela i mindre kuber, ca 1 cm. Finhacka ingefäran, löken och vitlöken. Stek i smöret och rör runt tills det mjuknat men inte blivit brynt. 3. Häll i curry, chiliflakes, spiskummin, flingsalt och svartpeppar. Rör runt. Häll över tomaterna, honung och pressa i 2 st lime. 4. Häll över 2 dl vatten och låt puttra i ca 10-15 minuter eller tills sötpotatisen blivit mjuk. 5. Häll i linserna och 3 dl vatten. Rör runt. Låt purra i ca 10 minuter. Addera vatten om det behövs. Grytan ska vara fast och inte rinnig. 6. Hacka persilja och rör i. Smaka av så smakerna sitter och linserna är genomkokta men inte mjöliga. Stäng av plattan. 7. Dela tomaterna i rustika klyftor, strimla persilja och hacka macademianötter grovt. 8. Häll upp grytan i en stor skål. Toppa med creme fraiche, en näve av den mandolinade fänkålen, de klyftade tomaterna och macademianötterna. Sprinkla persilja och dill över, pressa lime och ringla olivolja. Addera lite flingsalt, chiliflakes och svartpeppar. 9. Smula fetaosten i en skål och rör ihop med crème fraichen. Smaka av med flingsalt och svartpeppar och toppa med strimlad bladpersilja. 10. Servera grytan med libabröd och fetaoströran. Klart!