Nu blir det recept-dags! Sist vi var hemma hos Alek och Amina blev vi bjudna på en god svampribollita Och härom dagen lagade jag det hemma så nu tänkte jag dela receptet med er! Vanlig ribollita innehåller oftast bönor, kål och bröd men jag gillar inte blött bröd så mycket så jag serverade istället min soppa med färskt sesambröd, smör och comté-ost. Nu till receptet: Svampribollita4 port 2 schalottenlökar3 vitlöksklyftor200g shiitakesvamp2 msk smör2 kvistar rosmarin1 knippe persilja4 dl vitt vin8 dl svampbuljong300g små vita bönor, jag tog canneloni250g svart och grönkålOlivoljaParmesan, riven efter smakFlingsalt och svartpeppar efter smak1. Finhacka vitlök, sharlottenlök och rosmarin. Hacka shiitakesvampen i mindre bitar och dra av kålen från sina stjälkar och hacka grovt.2. I en kastrull, stek vitlök, lök, rosmarin och svamp i smöret, salta och peppra. När det fått färg och doftar härligt, häll på vinet och låt koka upp. Häll på buljongen och låt grytan puttra i 30 minuter.3. Lägg i kålen och de sköljda bönorna. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på låg värme i några minuter. Smaka av.4. Riv över parmesanost och gratinera soppan i några minuter i ugnen på grilleffekt.5. Ringla olivolja på soppan och strössla hackad persilja. Riv över mer parmesan vid servering och ät med bröd, smör och en god bit ost. Den perfekta bokklubbsmåltiden, söndagslunchen med mamma eller vardagsmiddagen! Så himla god vintermat tycker jag. 🥄🍄🟫✨Foto: Mira Wickman