En av mina bästa, billigaste, godaste och enklaste go to-rätter är en röd linsgryta. Jag brukar göra för fyra personer så räcker det till lunch dagen efter. Lika gott då, och så skönt att ha något att snabbt kunna värma upp i en kastrull hemma i kylen. Utmärkt att frysa ner också! Här kommer mitt ungefärliga recept, eftersom jag alltid går på känsla när jag lagar mat. för 4 portioner: ☞ 1 gul lök ☞ 2 klyftor vitlök ☞ ca 2-3 dl röda linser ☞ 2 morötter ☞ 1 msk honung ☞ 1,5 pkt krossade tomater och lite vatten ☞ 1 msk tomatpuré ☞ 1 skvätt grönsaksfond ☞ 2 dl creme fraiche (jag tar den som är 34% för den är godast) ☞ 1 kruka timjan ☞ blandade frön (tex sesam, pumpa och solrosfrön. Det brukar gå att köpa på lösvikt precis som godis i bättre mataffärer) ☞ olivolja ☞ 1/2 citron ☞ salt och peppar ☞ 2 lagerblad ☞ lite chiliflakes Börja med att skölja linserna och riva morötterna på det största på rivjärnet. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs alltihop i olivolja i en gryta. Häll på krossade tomater, tomatpuré och fond. Vänta med vatten tills du märker att det behövs och linserna sugit upp mycket av vätskan. Lägg i lagerbladen, chiliflakes efter smak, honung, pressad citron salt och peppar. Hacka även i lite timjan. Låt detta puttra i ca 20 minuter och rör då och då. Häll i en skvätt vatten om det behövs. När linserna är mjuka, rör i halva burken creme fraîche och lite mer hackad timjan. Smaka av. Servera grytan med en klick creme fraîche, lite ringlad olivolja, hackad timjan, strösslade frön, salt och peppar. Och en smörgås med din favoritost på förstås! Translation: A quick, easy, cheap and delicious recipe for lentil soup with thyme and seeds.