En av mina allra roligaste och godaste bakgrejer är tarte tatin. Mamma önskade sig alltid en med körsbär när jag hängde hos dem och i min gasugn hemma var det nästan det enda man kunde göra eftersom den vänds upp och ner. Jag tycker de blir som konstverk, och när regnet öste ner här i Strängnäs skogar i söndags bakade jag en tarte tartin med persika. Det får bli den här veckans första recept. Lovar att det kommer fler, känner mig så himla bak och matinspirerad nu när sommaren och all tid över är här! Du behöver: 7 mogna persikor ungefär smördeg (jag gör egen men höftar alltid på mängden smör, mjöl och vatten. Viktigt dock att alla ingr. är kalla bara när man mosar samman dem!) 1 ägg 3 msk socker 25 gram smör Börja med att göra en långsam karamell i en stekpanna med ungssäkert handtag. Sätt också ungen på 200 grader. En karamell gör man genom att smälta smöret (25 g) sakta på ganska låg värme, strö sedan över sockret (3 msk) och rör ofta under låg värme tills allt smält, blivit segt men inte bränt. Dela sen persikorna och lägg dem tätt i pannan med den ludna sidan nedåt. Under tiden de ligger och puttrar på låg värme i karamellen gör du en smördeg eller kavlar ut den färdigköpta! Jag hittade bara en sån här kavel här i köket, men det blev ju superfint! Smördegen gjorde jag i två lager, och penslade med uppvispat ägg mellan dem och la på persikorna i pannan när de legat i karamellen och gosat sig i typ 10 min på låg värme. Sen tryckte jag ner sidorna så de täckte all frukt och tjoff in i ugnen på ca 30 min! Vänd på kakan genom att hitta ett fat som precis är lite mindre än stekpannan och tryck emot när du vänder. Servera med sånt som är gott. Typ lättvispad grädde, jordgubbar, smulat kex och kaffe såklart! Voilá, klart! Ät medan det är varmt! My tarte tatin peach recipe! Read in english by clicking the flag!