I fredags var Mira hemma hos mig och fotade när jag skulle laga en vårlunch tillsammans med Sofia. Det här blev bland det godaste, enklaste och vackraste jag ätit, underbart våriga rätter med primörer och annat som jag längtat efter. Att få laga maten med Sofia som är så himla duktig och rolig att hänga med var ju inte heller trist. Helt ljuvligt faktiskt. Först på med duk, bordstabletter och undertallrik. Högtider kräver alla accessoarer. Sen var vi igång! Detta lagade vi ↓ Kronärtskocka med hemslagen aioli Sparris med brynt smör och karamelliserad citron Krispiga rädisor med getost Zucchinibruschetta på surdegsbröd med getostcreme och citron En liten primörtallrik som förrätt är kanske det härligaste man kan börja med under vår och sommarhalvåret. Den behöver inte tillredas utan råvarorna talar för sig själva. En härlig tallrik man gillar, några riktigt krispiga rädisor som fått ligga i isvatten i en skål en stund, några skivor färskt rågbröd med smör och flingsalt på, en bruten bit getost, jag köpte Monte Enebro. Slutligen drar man en kniv med marmelad, jag tog bergamottmarmelad från Gridelli, längs med ena sidan av tallriken. Flingsalt på och sen servera medan folk väntar på maten. Kronärtskockorna är stora som kålhuvuden nu i butikerna och jag kokar alltid mina genom att först knäcka av stjälken och sen lägga ner dom i en stor kastrull med kokande saltat vatten, en hel skivad citron och en rejäl skvätt vitvinsvinäger. Sen tar jag aldrig tid på hur länge de kokar, det är ju så himla olika varje gång, utan drar lätt då och då i ett av bladen och när de lätt faller av är kronärtskockan klar. När kronärtskockan har svalnat lite kan man lägga den i en djup tallrik och bre ut den som en blomma, så som de serverar den i Frankrike. I mitten, på hjärtat, en klick smör och toppa sen med finhackad persilja och flingsalt. Hemslagen aioli är kanske det godaste och enklaste man kan göra! Det behövs inget mer till en god lunch än krispiga grönsaker, en bit bröd, ost och aioli. Du behöver: 2 äggulor 1 finriven vitlöksklyfta zesten av en citron 1 tsk dijonsenap 1 matsked vitvinsvinäger 1,5-2 dl rapsolja (jag älskar Gunnarhögs) En rejäl nypa flingsalt Svartpeppar Klippt krasse Rör ihop äggen, vitlöken, citronzesten, dijonsenapen och vinägern i en skål. Häll i rapsoljan i en tunn tunn stråle medan du vispar tills aiolin tjocknar. Smaka av med salt och klipp över krasse på slutet. Toppa med nymalen svartpeppar. Till bruschettan behöver du: 2 skivor rostat surdegsbröd 1 liten zucchini tunt skivad i mandolin 200g färsk getost eller chevrefärskost, gärna riktigt krämig saften och zesten från 1 citron olivolja flingsalt svartpeppar Skiva zucchinin supertunt i en mandolin. Riv ner citronzest och pressa över citron. Ringla över olivolja och blanda runt. Låt stå i några minuter. Rosta två skivor surdegsbröd och bre på getfärskost. Toppa bruschettan med zucchinin och avsluta med salt och peppar. Till efterrätt åt vi en ljuvlig päron och aprikostartlett med färskost som Sofia kommer dela med sig av receptet på sin blogg imorgon. Sen dukade vi upp allt det goda. Började med primörtallriken, sen åt vi kronärtskockan som vi ringlade lite aioli över. Sen sparrisen, som bara gått några minuter i brynt smör i pannan tillsammans med en delad citron som karameliserats, zucchinibruschettan, vinet och efterrätten åts på stående fot. Så himla gott och trevligt! Glad Valborg alla. 🍃