Det kom in en fråga till bloggen!"Önskeinlägg! Jag blir alltid så HIMLA sugen och inspirerad av dina sallader/bowls ni brukar äta till middag men står alltid i affären och kommer inte på vad jag ska köpa för att lyckas få till sånna goda kombinationer. Kan du inte göra ett inlägg om era go-to middagar? Vad är stapelvaror i ditt kylskåp? Gör du grönsaker för hela veckans middagar i ett go eller rostar du nya varje kväll? Mvh en småbarnsförälder som VILL äta sådär gott och nyttigt men inte kommer till skott."Självklart vill jag hjälpa till här med inspirationen om jag kan! För mig handlar vardagsmiddagar om att det ska gå snabbt, vara enkelt, riktigt gott och gärna mycket grönsaker. Vi äter sällan alla tre samma sak så det har jag inte med i beräkningarna här. Ibland äter Pontus och Lynn samma och jag eget, ibland äter Pontus och jag samma och Lynn eget. Jag är helt enkelt väldigt mån om att äta det jag tycker är gott även en vardag så därför blir det ofta olika former av bowls som Lynn kanske inte är lika sugen på, men vissa komponenter, som ugnsrostade grönsaker, kan vara samma så oftast blir det en känsla av enhet vid middagsbordet ändå.Nu till inspirationen! De tre komponenterna + krispJag vet inte alltid vad jag vill laga och väldigt sällan är middagen en "rätt" utan mer komponenter av saker som behövs för att måltiden ska kännas komplett och härlig. En variant på kött, potatis och sås-tänket, fast på mitt sätt då. Tex så tycker jag att en middag är godast om den består av något varmt och spicy, något kallt och syrligt samt en god sås eller röra. Sen toppar jag ofta min mat med något krispigt för att få en till konsistens och för att rätten ska kännas komplett. Detta sätt att se på mat funkar lika bra om det tex är en gryta som en vanlig tallrik mat. Alltså, något varmt och smakrikt kan vara allt från en linsgryta, grönsaksgryta, ugnsrostade grönsaker, grönsaksbiffar etc. Det kalla syrliga är nästan alltid sallad för mig. Jag älskar tomat och gurka, bladspenat, selleri, kål, råkost och andra grönsaker som är goda med citron och olivolja. En röra kan vara allt från en yoghurtbaserad röra med fetaost eller labneh, en tzatziki, en hummus, bönröra, örtsås eller tahinidressing. Något smakrikt som adderar till rätten beroende på vad den är. Krispet på toppen kan vara frön av olika slag så som rostade sesamfrön, solroskärnor, pumpakärnor, bovete, kokosflakes, nötter eller vad man nu gillar. Utgår man från dessa komponenter tycker jag ofta att maten blir god, om råvarorna är bra såklart. Stapelvaror hemmaDet är inte alltid jag har en tydlig plan kring middag men vissa saker köper jag ofta och har nästan alltid hemma så en god måltid är enkelt att svänga ihop. Saker jag tycker om och handlar ofta är:KikärtorSötpotatisBlomkålBroccoliSpetspaprikaRödlökBrysselkålGrönkålMorötterTomatGurkaStjälkselleriBladspenatLabnehFetaostHummus (jag brukar köpa Zeinas)Olika sorters frönQuinoaLinserFalafel (Anammas frysta är väldigt god)AleppopepparOlivoljaVit balsamicoCitronLimePersiljaBasilikaDillVitlökTurkisk yoghurtAv detta gör jag olika kombinationer av måltider med tre komponeter + krisp-tänket och det blir gott varje gång! TillagningNär jag tex gör grönsaker i ugn så väljer jag mina komponenter, tex kikärtor, blomkål och paprika, och sen dressar jag de i min ugnsform med olivolja, salt och något spicy, ofta Aleppopeppar som jag verkligen gillar. Sen rostar jag allt tillsammans på riktigt hög värme, 225 grader, tills det är gyllenbrunt men fortfarande har lite bett. De flesta grönsaker kan man göra tillsammans om man har bråttom, men om något går snabbare kan man vända i det på slutet. Jag gillar kombinationen sötpotatis, bladspenat och fetaost, kombinationen blomkål, paprika och kikärtor, kombinationen linser, morötter och grönkål eller varför inte broccoli, falafel och rödlök. De flesta grönsaker blir riktigt goda om de får utsättas för hög värme och goda kryddor. Sen passar det så himla bra med det kalla och syrliga till samt något fett och krämigt som binder ihop allt.Det bästa med den här typen av mat är att variationerna är oändliga och det är enkelt att göra små justeringar i rätten beroende på vad som finns kvar i kylen så det blir minimalt med svinn plus att alla dessa grönsaker är så himla goda, speciellt om man köper de ekologiska och även ofta i säsong. Det är heller ingen jättedyr mat som dessutom är bra för kropp och planet och därför gör gott på mer än ett sätt!Undrar ni något mer är det bara att fråga! Självklart äter jag helt vanlig husman också hemma, men riktigt goda grönsaker, någon form av ost och lite hetta är det jag är mest sugen på en tisdag. 🥦❤️