Den här påsken fick jag släppa lite på kontrollen eftersom Sigge, min lillebror som varit kock i fem år tidigare i sin karriär, skulle vara middagsansvarig. Det var såklart otroligt lyxigt och jag kunde slappna av och ta lite ledigt. Sigge och Anna hade planerat en hel meny dagarna de var på besök och det var inte en sillbit eller ägghalva så långt ögat kunde nå. Så himla befriande på något sätt tycker jag, för påsken fanns ju ändå där hela tiden. I påskäggsjakten i trädgården, i utflykterna, umgänget och ledigheten. Jag kan absolut tycka att det är gott med den typen av mat på högtider men just så här när våren kommer så finns det ju så himla många andra grejer som också är gott. Krispiga grönsaker, grillat, örter och ostar. Mmmm, vårmat. Allt detta lagade vi: Innan släkten kom köpte jag massa varmrökt lax från rökeriet i Katthammarsvik och gjorde en enkel rätt som jag ofta återkommer till på våren. Till laxen kokt kulpotatis som jag krossar lätt med gaffeln och häller brynet smör över. Till det gurka, pepparrot, kapris, dill och citron. Jag äter gärna ägg i både mat och till frukost så när vi kom till köpte vi hela 60 gårdsägg av Kickan på Gangvide farm. Seriöst åt jag det sista ägget precis innan vi åkte hem, ändå bra jobbat! Om jag inte äter ägg till frukost tycker jag om yoghurt med granola och bär. Jag har ett kardemummgranolarecept i min bok Elsas husdröm som jag gillar och ofta gör men om jag köper färdig så tycker jag att den som heter Paleo från Chelsie´s är godast. Här med rårörda hallon, dvs rörda med lite citron och rårörsocker, och mandolinhyvlat päron. En annan vårvardagslunchrätt som vi åt som går i ett nafs att göra är äggröra, kallrökt lax, rostat surdegsbröd och en röra på creme fraiche, cornichoner, dill och citron. Nästan varje morgon bakade jag snabbjästa frallor som inte knådas. Originalreceptet är från Anna Bergenström och det går så snabbt! Perfekt när man vill ha nybakt bröd till frukost och är många. Citruste, grapemarmelad med ingefära och lagrad ost till. Sen kom Sigge, Anna och resten av familjen och då tog de över köket! Min syster som är glutenintollerant önskar sig alltid Melanzane så det åt vi en av dagarna. Sigge saltar ur auberginen på morgonen, steker den och gör en tomatsås som får puttra med parmesankant hela dagen till så den blir otroligt mustig. Här kommer hans recept:Recept Melanzane 8p:10st auberginer1 st stor gul lök8-10st vitlöksklyftor6st sardellfiléer5st mutti hela tomater4msk tomatpuré1st kruka basilikaMozzarella x3Parmesan 150g1msk sockerSalt & peppar1. Skiva & salta auberginerna minst 6h innan (för att dra ur vattnet ur auberginerna)Stek lök & vitlök i olivolja & olja från sardellerna - Låg värme ca 12min.Häll i tomaterna, sardeller, socker, tomatpuré. Koka/sjud så länge du orkar (ca 1h)Dela basilikan i tomatsåsen. Mixa tomatsåsen (om du vill)Salta & peppra efter smak.2. Torka av auberginerna och stek dem i varm panna med olivolja. Lägg allt som om det vore en lasagne. Börja med 190 grader i 30min och sänkt till 150 i 1,5h.Toppa med parmesanen för att få crustet! Knäckig och krispig med ett lager parmesan på toppen. En självklar påsklovslunch i vår familj är pannkakor. Vi fick ju ett pannkaksjärn med 6 plattor i födelsedagspresent och nu går det så snabbt att göra perfekta pannkakor. Jag tycker att de är godast om de är riktigt smöriga så äter vi dom utomhus med citron och socker. På tal om citron och socker så gjorde jag en Pavlova till påskafton. Recept på min bästa lemon curd kommer här och marängen gjorde jag på detta vis.Lemon curd2 citroner100g smör2 dl socker2 äggVispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull. Riv i skalet och pressa i saften från de två citronerna och häll ner i ägg och sockersmeten. Rör sakta ner det smälta smöret och låt sjuda tills kurden tjocknar, ca 5 minuter. Koka inte! Massa bär på toppen! Hela gänget ville grilla lamm så vi åkte till lammgården runt knuten och köpte helt otroliga lammracks. Till det gjorde Sigge en rödvinssås och ugnsrostade rotsaker och palsternackspuré. En annan dag blev det räkpasta på egen mustig fond. Sigge lovade att lägga upp receptet idag på sin Instagram som ni hittar här! Jag älskar frukost till lunch när jag är ledig och åt gröt med plommonkompott ett gäng gånger under ledigheten, speciellt när huset blev lite lugnare igen. Mitt bästa tips för att få till en god gröt är att alltid ha riktigt bra havregryn, koka i vatten och salt med pumpafrön och hålla gröten riktigt krämig och nästan lös. Sen adderar jag fet yoghurt och syrligt söt kompott plus lite olivolja om jag har feeling, eller mjölk. Kompotten kokar jag upp med frysta plommon vi skördade i höstas, lite rårörsocker och en klick smör. I diket bakom ladan hittade vi mängder med ramslök så det tillsammans med späda gotländska purjolökar blev jag så sugen på att göra paj av en dag. Sex gårdsägg och en klick creme fraiche. Purjolöken ugnsbakade jag med honung och ner med getost och örter i smeten. Vårpaj! Med sparris och avokadosallad. Så härligt att skapa egna påsktraditioner tycker jag! I vår familj är det Melanzane och ramslök. Glad fredag! 🍃