Hej! Här kommer ett recept på släta saffransbullar som är luftiga som små moln och det perfekta mellantingen mellan lussekatt och saffransbulle. Jag är egentligen team lussekatt, men tackar inte nej till en lite sötare bulle som dessutom är saftigare och luftigare! Testa dessa till advent eller varför inte redan under veckan. Jag har ätit två idag redan och det är bara måndag! Du behöver för 18 sockersaffransbullar: - 25g jäst (för söta degar) - 2,5dl 3% mjölk - 100g smör - 0,5g, (1 påse) saffran - 7 dl vetemjöl - 1 krm salt - 0,75dl strösocker - 1 ägg Att pensla och doppa bullen i: - 75g smör - 1,5 dl strösocker 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Känn efter med pekfingret och antingen värm på eller kyl ner mjölk och smörblandningen tills den är fingervarm. 2. Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölkblandningen, rör tills jästen löst upp sig. 3. I en annan bunke, blanda mjöl, saffran, socker och salt. Häll över smör och mjölkblandningen och knäck i ägget. 4. Knåda ihop med degkrokarna på en elvisp tills degen är slät och gyllene, ca 3-5 minuter. 5. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter. 6. Sätt på ugnen på 225°C. 7. Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Dela degen i två lika stora delar, sen de delarna i tre lika stora delar och till sist de i tre lika stora delar tills du har 18 degbullar. 8. Rulla bullarna lätt i handen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter. 9. Grädda bullarna i ugnen i 6 minuter. De ska inte få för mycket färg. Bullarna kan kännas lite degiga när de kommer ut från ugnen men kommer eftergräddas av sig själva och bli perfekta efter en liten stund. 10. Smält smöret och pensla på bullarna. Använd en stekspade eller liknande och vänd över varje varm smörpenslad bulle i en skål med strösocker. Klart! Glad novent! 💛