ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Saffranssockerbullar

Släta saffransbullar

Släta saffransbullar

Släta saffransbullar

Släta saffransbullar

Hej! Här kommer ett recept på släta saffransbullar som är luftiga som små moln och det perfekta mellantingen mellan lussekatt och saffransbulle. Jag är egentligen team lussekatt, men tackar inte nej till en lite sötare bulle som dessutom är saftigare och luftigare! Testa dessa till advent eller varför inte redan under veckan. Jag har ätit två idag redan och det är bara måndag!

Annons

Släta saffransbullar

Annons

Du behöver för 18 sockersaffransbullar:

– 25g jäst (för söta degar)
– 2,5dl 3% mjölk
– 100g smör

– 0,5g, (1 påse) saffran
– 7 dl vetemjöl
– 1 krm salt
– 0,75dl strösocker

– 1 ägg

Att pensla och doppa bullen i:

– 75g smör
– 1,5 dl strösocker

Annons

Släta saffransbullar

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Känn efter med pekfingret och antingen värm på eller kyl ner mjölk och smörblandningen tills den är fingervarm.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll över smör och mjölkblandningen, rör tills jästen löst upp sig.

3. I en annan bunke, blanda mjöl, saffran, socker och salt. Häll över smör och mjölkblandningen och knäck i ägget.

4. Knåda ihop med degkrokarna på en elvisp tills degen är slät och gyllene, ca 3-5 minuter.

5. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter.

Annons

Släta saffransbullar

6. Sätt på ugnen på 225°C.

7. Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Dela degen i två lika stora delar, sen de delarna i tre lika stora delar och till sist de i tre lika stora delar tills du har 18 degbullar.

8. Rulla bullarna lätt i handen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter.

9. Grädda bullarna i ugnen i 6 minuter. De ska inte få för mycket färg. Bullarna kan kännas lite degiga när de kommer ut från ugnen men kommer eftergräddas av sig själva och bli perfekta efter en liten stund.

10. Smält smöret och pensla på bullarna. Använd en stekspade eller liknande och vänd över varje varm smörpenslad bulle i en skål med strösocker.

Annons

Släta saffransbullar

Klart! Glad novent! 💛

35 kommentarer till “Saffranssockerbullar”

  1. Lisa K skriver: 16 november 2020 kl 14:53

    Vilken fetthalt på mjölken? I Skåne där jag bor är den röda mjölken lättmjölk på 0,5%. I Norrland där jag pluggade var det annat och kan bara gissa att i Stockholm är det på ett tredje vis.
    Bullarna ser så goda ut 🙂


    1. Elsa Billgren skriver: 16 november 2020 kl 14:55

      3%! Jag rättar i receptet 😘


  2. Karin skriver: 16 november 2020 kl 15:20

    Mina favoritsaffransbullar, älskar dem från NK:s bröddisk! Var kommer det här receptet ifrån?


    1. Elsa Billgren skriver: 16 november 2020 kl 16:02

      Ja visst är de goda! Det är ett klassiskt standardrecept på lussebulle som jag modifierat. 🤗


  3. M skriver: 16 november 2020 kl 15:36

    Om en inte har en elvisp med degkrokar, finns det något annat sätt?


    1. Elsa Billgren skriver: 16 november 2020 kl 16:03

      Du kan knåda degen för hand tills den känns smidig! 🤗


    2. Karro skriver: 17 november 2020 kl 10:11

      Assistent 😀


  4. Sofie skriver: 16 november 2020 kl 15:41

    Hej Elsa! Bullarna ser härliga ut. Får försöka mig på dem så barnen kan fika gott när de kommer hem från förskolan denna vecka! 🙂
    Jag undrar om man kan önska sig ett litet tips om hur du skulle inreda ett sovrum/vardagsrum med stora, tunga, klassiska mörkt röda persiska mattor? Jag har nämligen en del sådana (både köpt och fått) och jag skulle verkligen vilja använda dem, även om jag tycker att de suger åt sig mycket plats och ljus. Jag kan ju tänka mig att det passar med lätta, luftiga soffor, men vad gör man om man har en stor, lite klumpig soffa? Byta klädsel till något ljust? Ja, helt enkelt undrar jag om du kan agera heminredare haha 🙂 Svara om du har tid såklart 🙂


    1. Emma skriver: 22 november 2020 kl 12:53

      Undrar exakt samma sak! 😀


  5. Karin Sandwall skriver: 16 november 2020 kl 15:58

    225 ˚ varmluft? Verkar vara ”smaskensbullar”


    1. Elsa Billgren skriver: 16 november 2020 kl 16:02

      Jag kör vanlig över och undervärme 😘


  6. Anna skriver: 16 november 2020 kl 17:04

    ÅH! Godaste jag visste som barn. Mamma bakade alltid liknande i slutet av november och frös in. Sen värmde hon upp i ugnen/micron och så fick man själv doppa dem varma i smält smör och socker. Tips tips för att de alltid ska smaka som nybakta!

    Tack för recept, ska nostalgibaka i veckan <3


  7. Eva skriver: 16 november 2020 kl 17:12

    Vad gott det ser ut! Jag skall prova dessa i helgen. Jag undrar vad det där nätet över bullarna har för funktion? Hemma har vi en liknande över mat på sommaren som skydd för flugor, men nu finns väl inga flugor?


    1. Elsa Billgren skriver: 16 november 2020 kl 17:18

      Hålla bort nyfikna katter och småfingrar kanske? Men mest för att den är fin. 🤗


      1. Linn skriver: 16 november 2020 kl 23:36

        Undrade precis också. Tänkte att det var ovanligt vad mycket flugor nu måste ha i våningen:)


  8. Helen Nilsson skriver: 16 november 2020 kl 17:56

    Jag brukar aldrig skriva kommentarer till bloggar men till dig Elsa vill jag säga att du är fantastisk på att sprida positiv energi i allt du visar,gör och förmedlar,även när du tar upp svåra saker i livet.
    Jag blir på riktigt glad av att läsa din blogg!
    TACK!


  9. Emma skriver: 16 november 2020 kl 18:07

    Jag gör exakt samma varje år men med mandelmassa i, SÅ SINNESJUKT gott. Blandar mandelmassa och smör och lägger i varje bulle. Måste baka snarast


    1. Elsa Billgren skriver: 16 november 2020 kl 18:38

      Men gud måste testa det!!


  10. Åsa skriver: 16 november 2020 kl 18:57

    Jäklar vad gott 🤩🤩🤩


  11. Anna skriver: 16 november 2020 kl 19:56

    Underbara, underbara Elsa – tack för att du finns och att du delar med dig av allt härligt som är du! Tankar, foton och recept. En ljusglimt i denna dystra, grå, november full med coronaångest är du.❤️


  12. Martina skriver: 17 november 2020 kl 06:54

    Det där receptet måste jag testa, det lät sååå gott!! Angående jästen, ska det vara ”vanlig” jäst eller för söta degar? Har vanlig hemma men vet inte om det gör någon skillnad för smaken?


    1. Elsa Billgren skriver: 17 november 2020 kl 06:56

      Jag använder för söta degar men det går säkert med vanlig, testa!


    2. Karro skriver: 17 november 2020 kl 10:12

      Gör absolut ingen skillnad!


  13. Annakins skriver: 17 november 2020 kl 10:07

    De här vill jag göra! Funderar bara över att degspadet ska vara rumstempererat, jäser det då på 35 + 35 minuter?
    Man brukar ju ha ha degspadet 37 grader till färsk jäst.


    1. Elsa Billgren skriver: 17 november 2020 kl 14:12

      Oj! Menar såklart fingervarmt! Ska rätta. Puss


  14. Elisabeth skriver: 17 november 2020 kl 14:24

    Åh, vad gott det ser ut! Blir till att baka dessa till helgen. 🙂 Får jag bara fråga, vad heter den fina lampan i fönstret som syns på bild 3? Tack på förhand!


  15. Elisabeth skriver: 17 november 2020 kl 14:36

    Åh de ser så goda ut! Ska prova att baka dem till helgen. 🙂 Tänkte bara fråga, vad heter den fina lampan i fönstret som man ser på bild 3? Tack på förhand!


  16. Alexandra skriver: 18 november 2020 kl 10:19

    Tack sååå goda!! Bakade igår men har så dåligt tålamod så 18 stycken blev 11 stora istället – lite fula meeeeeeeen alltså det smakar som att äta moln?! Bästa, tack!


  17. Josefine skriver: 18 november 2020 kl 16:22

    Vilka bullar! De seglar in som topprecept tillsammans med din citronvallmokaka som ju också är himmelsk. Använder mig av mycket recept från nätet med varierande resultat, men när de kommer från din blogg känner jag mig trygg – tack!


  18. Mia skriver: 18 november 2020 kl 18:58

    Tack för receptet, det ser super gott ut! Vilket mjöl skulle du rekommendera om man vill försöka baka en glutenfri version av detta?


  19. Marlene skriver: 18 november 2020 kl 22:14

    Ser jättegott ut! Tänkte baka dem imorgon. Tror du att det kan bli gott med 1 gram saffran i istället?


  20. Ebba skriver: 22 november 2020 kl 18:35

    Magiska! Hur sparar ni? Frysa innan eller efter sockret?


  21. Alice skriver: 25 november 2020 kl 12:02

    Går de göra utan ägg?🥺


  22. Karin skriver: 26 november 2020 kl 12:03

    Bakade dessa igår och dom var magiska! ”Godaste lussebullen jag ätit!” sa min sambo. Behövde dock addera lite mjöl, vet inte om det beror på att jag använde xl-ägg eller vad det var. Skulle även tipsa om att pensla bullarna med sockerlag istället för smör om man vill spara till dagen efter, idag var bullarna lite lite blöta och degiga av smöret (som ju också oxiderar och ev kan börja lukta lite skumt?). Tack för receptet! 🎅✴️


  23. Josephine skriver: 29 november 2020 kl 19:30

    Mina blev tyvärr inte lika bra… de blev helt bleka och nästan inte gula. Gjorde jag kanske något fel med saffranet som inte stod i receptet?
    Mina bullar blev också väldigt degiga/ogräddade på bara 6 min i ugnen..
    Hmm annars helt ok. Ska nog pröva receptet igen! 🙂


Dela på:
Laddar