Hösten är ju en tid då man får hitta nya njutningsformer. Uteserveringarna börjar bli för kalla fastän man har två filtar, gräset är klibbigt och osittbart, benen ska ha strumpbyxor igen och huden fnasas till i den torra luften. Men jag har några oktoberfavoriter som gör hösten lite njutigare. Sånt som liksom bara är mysigt nu, och som gör nuet mysigare om ni förstår. I förrgår var Pontus och jag på stan efter söndagspromenaden och då handlade jag säsongens doftljus. Det heter at the beach och doftar som en blandning mellan trä och liljekonvalj. Inte för sött och inte för mustigt. Ett bra mellanting. Det knastrar vilt här bredvid mig nu när jag skriver. Dessutom blev det ännu en flaska hair repar från Sasha juan. Mina knastertorra toppar äter detta med sked. Jag vet att jag tipsat förut men detta är verkligen en himla bra hårinpacknig. Vi har letat länge efter rätt skålar. Vårt porslin är ju gammalt alltihop, och i gamla serviser finns sällan skålar utan kant. Vi har ju djupa tallrikar, men jag ville ha skålar så djupa att massa musig gryta får plats och aldrig skvimpar över kanten. Så hittade vi dessa på Designtorget, från Månes design, och köpte fem stycken. Jag vet inte om det syns med de är cremevita med små prickar och blå kant. Tycker supermycket om dem. Kokosflingorna har vi på frukostyoghurten. De köper vi på lösvikt så man alltid har färska. Jag har en ny favoritsnittblomma som jag inte vet namnet på. Den här röda som ser ut lite som ljung. Kostar inte så mycket men tar upp lika mycket plats i vasen som en hortensia, håller dessutom mycket längre innan den ser ledsen ut. Ingefära river jag ner i allt. Juicen, dressingen och tet. Bästa höstgrönsaken är buttert squashen. Tätt följt av pumpan. Söta grönsaker passar verkligen bra att göra mustiga vegetariska grytor på. Lite syrlig yoghurt och krämig kokosmjölk på det så är man hemma! I söndags kväll invigde vi våra skålar. I låg en gryta gjord på butternutsquashen, spenat, kikärtor, kokosmjölk, tomat, spiskummin, chili, crème fraîche, citron och yoghurt. Toppad med timjanrostade krutonger på surdegsbröd från frysen och torrostade solrosfrön. Godaste jag vet så här års! Dela gärna med er av bra vegetariska gryttips också, nu när finskålarna är inhandlade och allt! Puss. Translation: Some october things I bought this sunday.