Hej! Jag lovade ju förut att mitt sista samarbetsinlägg med Bosch skulle vara en före & efter på mitt Gotlandskök. Men eftersom TV4 äger rättigheterna till det och jag måste vänta tills att få veta vad som händer med programmet vi spelade in där blir det inte så. Istället tänkte jag berätta lite om mina drömmar om Gotland nästa sommar och vad som kommer hända där framöver, samt hur vi ska försöka minska på matsvinnet. Hoppas det är okej! Drömmen om ett hus på landet är ju att kunna påta i sin egen trädgård, ta långa kvällspromenader i solnedgången, dra in en kvast ängsblommor och leva det enkla livet. Jag har tänkt i många år på hur det skulle vara att få inreda ett helt hus med loppisfynd, går det? Och helt enkelt kunna leva på det som ön har. Gotland är ju så magiskt på det sättet att man tar tillvara på det som finns. Inget ska i onödan skeppas fram och tillbaka. Nästa sommar ska vi: → Inreda hela övervåningen och alla gästrummen. Tanken är att mamma och Andrea ska få en liten budget att kunna köpa saker själva på loppis så blir rummen personliga för dem! Plus att de har så bra stil. Så kan jag fokusera på att göra klart nedervåningen och framför allt badrummet som vi ju renoverar i vår. → Här ska det odlas! Vi ska göra om baksidan till en riktigt frodig grönsaksträdgård är tanken. Första steget är att se om hallonplantorna vi satte om i höstas lever. → Ladan! Vi har ju en lada. Jag tänkte bjuda över lite vänner som är sugna att komma över och hjälpa mig tömma den, sen kanske anlita en hantverkare att ta bort innertaket och vips har vi en öppen lada redo för fest/middagar/plåtningar/konserter/loppis ja vad vi vill! Haha, vips kommer det ju inte gå, men i mitt huvud säger det vips... Det börjar det bubbla en idé inom mig att kanske skaffa höns? Kan man göra om en del av det gamla garaget till hönsbod tex? Eller är det mer kämp än härligt varma ägg på morgonen som jag tänker mig? På baksidan ska vi ju ordna med odlingspallar och sätta massa fröer nästa år. Mangold är en av mina favoriter och min farmors man, eller onkel Klister (Krister egentligen) som vi kallade honom, lärde mig att göra världens godaste stuvning när jag var tio år. Äpplen har vi ju redan, och fastän det inte var äppelår i år fick vi en hel korg full. Undrar hur nästa år blir? Vore så roligt att se fruktträden i all sin prakt! Nu har vi ju lärt oss också att päronen är mogna i början av september, så då måste vi ju vara på ön. Sist missade vi dem och kom till en gräsmatta full av mosade päron. En annan grej som jag verkligen vill testa är att plocka salmbär och göra salmbärssylt. Saffranspannkaka är ju förutom den vackra naturen och de härliga loppisarna det bästa med Gotland, hehe. I vårt hus har vi ju kanske världens bästa kylskåp också. Jag har iallafall aldrig ägt en sån praktfull pjäs förut. Den osar liksom prestanda, om nu ett kylskåp kan göra det. Det här kylskåpet har nämligen Vita fresh som innebär att det sköter kyla och luftfuktighet och helt enkelt gör att maten klarar sig längre. Tre gånger längre dessutom! Hur många gånger har man inte slängt mjölk i augusti får att den råkat stå framme en sekund för länge på frukostbordet, eller behövt göra sig av med hallon man köpt för en miljard dagen innan för att de nu klumpat ihop sig i någon form av mögelfluff? Nä. Nästa år ska vårt prisvinnande kylskåp verkligen få bevisa sig. Våra egenodlade grönsaker och frukter kommer hålla i veckor, och på det sättet minskar vi på matsvinnet. Drömmen är ju att slippa ta bilen till Konsum och handla så ofta som vi behövde göra förra sommaren innan kylskåpet kom. Jag vill ligga i hängmattan och kunna plocka godsaker ur kylen utan att ta mig till affären. Leva på sånt som vi gjort med våra bara händer, visa Lynn att det går att leva en tredjedel av året på ett annat sätt. Med mindre vatten, mer egenodlat och kaaaanske en egen höna eller två. Men framför allt kunna småäta på mat vi åt igår, och slippa slänga dugliga grejer. Kylskåpet får vara fullt av halvätna ostbrickor. Gårdagens risotto med citron och kantareller. Helgens grillfestrester. En semesterpavlova. Eller kanske en tvåårstårta? Färska hallon som håller hela veckan minst. Det kommer blir bra! Och gott. ❥