Välkomna till mitt lilla kök där jag nu tänkte dela med mig av ett vårigt, krämigt och urgott recept på havregrynsgröt! Gröt är en favoriträtt som verkligen växt i mina ögon under åren. Jag älskar att den går att variera på oändliga sätt, den kan vara helglyxig eller vardagsmättande. Men alltid krämig, god och självklart ekologisk. Saltå Kvarns nyhet Fina Havregryn är tillverkad av svensk ekologisk havre som ångats och valsats till flingor. Grynen klipps i mindre bitar vilket gör att de är mindre än vanliga havregryn och därför ger de en lenare och krämigare gröt som dessutom går riktigt snabbt att göra! Som ni säkert vet är havre en superråvara, rik på fiber och protein. Svensk, ekologisk och snabb supermat helt enkelt! Nu till receptet. Kardemummagröt med rårörda hallon och körsbärDu behöver, för 2 pers:Gröten:- 1,5 dl Saltå Kvarn Fina Havregryn- 3/4 dl Saltå Kvarn Solroskärnor- 3,5 dl vatten- 1/2 tsk stött kardemumma från hela kärnor- 1 tsk kanel- 1 tsk flytande honung- 1 tsk smör- 1 rejäl nypa flingsaltRårörda bär:- 3 dl frysta körsbär och hallon som fått tina i en burk i kylskåpet över natten- zest från 1/2 ekologisk citron- 1 msk Saltå Kvarn rårörsockerTopping:- 2 msk turkisk yoghurt- 2 dl skummad havredryck- stött kardemumma Då börjar vi! Häll i havregryn, solrosfrön och salt i en kastrull. Addera de stötta kardemummakärnorna och kanelen. Slå på vatten och sätt på plattan på låg till mellanvärme. Ringla i honung och klicka i smör. Rör sakta och häll på lite mer vatten om det behövs. Konsistensen ska vara som risotto. Efter några minuter, stäng av plattan. Rör samman körsbär och hallon med citronzest och rårörsocker. Mmmm, smakexplosion! Hallonens syrlighet och körsbärens blommighet passar så fint tillsammans med kardemumma. Lägg upp gröten i uppvärmda tallrikar, toppa med yoghurt, rårörda bär, lite stött kardemumma och havredryck du värmer i en kastrull på spisen och vispar tills den blir skummig. Klart! Värdig vilken lördagsfrukost eller måndagslunch som helst och samtidigt stöttar man svenskt lantbruk och våra bönder! Oslagbart. Hopas ni testar gröten och gillar den. Saltå Kvarns nyhet Fina Havregryn hittar ni i hyllorna på er vanliga matbutik. Puss. Foto: Mira Wickman