Jag älskar kakor som man återkommer till, som kan bakas om och om och till slut sitter i huvudet utan mått. Den här kakan är en sån. Receptet är så enkelt men slutresultatet både imponerande och gott. Jag hittade receptet på recept.se, som är en sajt full av inspirerande rätter. Perfekt nu till sommaren. Kika runt inne på vegetariskt, på fisk och skaldjur eller bakning och inspireras. Några andra receptfavoriter jag hittade på recept.se är tex morotsjärpar med rotvellerimos och rödkål och häggblomssaft. Perfekt nu när man mest är sugen på grönsaker och häggen blommar så fint. Men tillbaka till rabarberkakan som jag modifierade lite! Du behöver: Pajdeg – 200 g mandelmassa – 100 g rumsvarmt smör – 1 ägg – ½ dl vetemjöl Fyllning – 150 g tärnad rabarber – 1 msk strösocker – 1 tsk potatismjöl – en rejäl näve hackad mandel - zesten från 1 citron Florsocker, torkade rosenblad och flingsalt till garnering. Riv mandelmassan grovt och blanda i smöret. Tillsätt ägget under kraftig omrörning. Sikta ner mjölet och blanda snabbt samman. Låt rabarbern mjukna tillsammans med socker och citronzest i en kastrull, inte längre än de behåller formen. Låt svalna. Bred ut smeten i en lång pajform med löstagbar botten. Häll av överflödig vätska från rabarbern och vänd ner potatismjöl. Fördela rabarbern i formarna och toppa med hackad mandel. Grädda i 175° i 18–20 min tills fyllningen precis stannat. Lossa pajen när de har svalnat något. Toppa med lite flingsalt, pudrat florsocker och torkade rosenblad eller annat blomsterströssel när den svalnat. Dela upp pajen i mindre bitar och servera på en skärbräda. Rosenbladen har jag köpt på Rosendal, det är en av mina finaste och mest aromatiska saker att använda i bakning. Älskar också färgen, nästan fluorescerande. Pajen kan man servera med grädde, vispat creme fraiche eller vaniljglass. Eller hemgjord mascarponeglass som jag hade i frysen. Så gott, vackert och enkelt. En klassiker här hemma alldeles säkert! Kommer ni testa? 🥄 Här hittar ni fler inspirerande recept från recept.se. Kram!