Jag är så himla glad att jag får fortsätta att jobba tillsammans med LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och berätta om deras fantastiska arbete för Sveriges bönder! LRF är en folkrörelse som består av 140 000 medlemmar som alla vill samma sak - arbeta hållbart för en rik svenskt landsbygd och en ljus framtid för dessa entreprenörer i generationer! Vi som konsumenter kan ju bidra genom att handla produkter från Sveriges bönder men det finns så mycket mer vi kan göra! Nu har jag fått en otrolig chans som jag tycker att vi ska ta vara på. Tillsammans med Jens från LRF, som är hållbarhetsexpert (!) så kommer jag åka ut till Peter Borring som är lantbrukare i Östergötland och kunna ställa alla mina och era frågor om hållbarhet, mat, odling, trädgård och lantbruk! Peter odlar spannmål och har både eko och konventionell odling på sin gård, så det kommer bli spännande att höra vad han har att säga om det. En unik inblick i livet som lantbrukare i Sverige, med dess fördelar och svårigheter. För visst vill vi alla ha en rik svensk landsbygd och många producenter som arbetar på ett hållbart och bra sätt framöver? Här har vi chansen att göra skillnad tillsammans med LRF! En grej jag tänkte på direkt är det här med mat. Mat är ett dagligt behov, en stor njutning och källa till kunskap. Genom maten kan vi se hur vår jord, våra djur och våra lantbruk mår. Här kan vi hjälpa till att stötta genom att handla svenskt! Vilka frågor har du till hållbarhetsexperten Jens och till lantbrukaren Peter jag ska besöka? Vad undrar du? Jag kommer tex försöka reda ut vad som är bäst och mest hållbart när det kommer till maten vi konsumerar och lagar. Krav-märkt, ekologiskt, vegetariskt, lokalt, i säsong? Vad är bäst, och varför? Hur ska man lägga upp livet för att gynna Sverige och leva bättre för miljöns skull? Men också, hur odlar jag bäst? Vad är viktigast med jorden, vattna, hur och vad ska jag odla själv i stan? Hur ser Sveriges landsbygd ut i framtiden om vi fortsätter på samma bana som vi är på nu, och vad kan vi förändra? Vilka vanor är viktigast att bryta (importerat kött, långväga grönsaker, mat som håller kort tid och blir till svinn?). Jag har så många frågor! Ta nu chansen och ställ era frågor i kommentarsfältet till några av Sveriges bönder som sitter på generationer av kunskap och även till Jens som är expert på hållbarhetsfrågor! Här kan ni läsa mer om LRFs arbete och här hittar ni LRFs hållbarhetsmål. 🌾