Visste ni att just nu pågår EKO-september? Ett initiativ av bland annat Sveriges konsumenter för att påminna oss om vikten av att köpa, äta och främja ekologiska livsmedel! Jag minns när mamma släpade oss fram och tillbaka till hälsokostaffären i Majorna, med stora nät potatis och tunga morotspåsar för att få tag på ett ekologiskt alternativ till det som fanns i de vanliga butikerna. Varje dag fick vi mjölksyrade grönsaker och en skalad ekologisk morot till middagen. Mamma lärde mig tidigt att finns det ekologiskt, då köper man det om man har möjlighet och hon gick gärna en extra kilometer för att kunna göra sin konsumentröst hörd. Idag är det enklare att hitta ekologiska alternativ och många av oss ser det som en självklarhet att lägga en extra krona eller tre på ett ekologiskt alternativ. Men varför gör vi det? Jo, nu ska jag berätta. Ungefär en tredjedel av alla vilda bin i Sverige är på väg att försvinna och ekologiska gårdar har i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare. Grisar på KRAV-certifierade gårdar får gå på grönbete på sommaren och böka i jorden både sommar och vinter. Kycklingarna och värphönorna på ekologiska gårdar får vara ute och picka och sprätta, och korna och tjurarna får beta mer. När du äter ekologiskt vet du att du inte får i dig några konstgjorda tillsatser. KRAV-märkta livsmedel får inte innehålla några syntetiska smakämnen, färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. I ekologisk livsmedelsproduktion används inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Därför är det extra viktigt att välja ekologiskt när du till exempel köper kaffe, bananer och annan frukt och grönt. Rester av kemiska bekämpningsmedel finns också i vattendrag och grundvatten, som vi hämtar vårt dricksvatten från. När Länsstyrelsen Skåne undersökte de skånska grundvattentäkterna 2016 hittades bekämpningsmedel i 22 av 27 av dem. I vissa fall var halterna så höga att vattnet var otjänligt som dricksvatten. Av de 14 vattentäkterna låg 11 dessutom inom ett vattenskyddsområde. När du väljer ekologisk verkar du alltså för bättre skydd av vårt grundvatten. Ekologiska jordar har dessutom stor potential att binda koldioxid från atmosfären, eftersom de i genomsnitt innehåller en större andel kol. Det finns alltså många anledningar till att välja ekologisk mat i affärerna när det finns, här kan du läsa om fler. Dessutom visar vi att mat kostar genom att lägga pengar på den, och vi som konsumenter har den stora makten att förändra hur utbudet ser ut och på det viset också hur jordbruket ser ut. Glad EKO-september! 🌾