Förr om åren hade jag så svårt för november. Mörkret, väntan, det är inget för mig. Men de senaste åren har jag insett att november kan vara så mycket mer än det, kanske till och med en av årets bästa månader! November kan fyllas av adventsmys i förskott, ljus, mys, god mat och romantik. Allt som jag gillar. Bara för att solen kanske inte lyser varje dag behöver det ju inte bli mörkt, visst? Här hemma har det smugit in små detaljer. Inget för juligt än, men vintriga toner i blommor. och små bjällror på ljusstakarna. Noventstjärnor i fönstren, det här är Neela från Markslöjd. Det är så fint att kontrastera en stjärna som är kall i tonen med en varm glödlampa. Runt om i lägenheten har jag tänt ljus i ljuslyktor. Värmeljus och doftljus som sprider en härlig känsla hemma. Doften av kanel och sandelträ, mmm. Bivaxljus på kakelugnen. Att pynta med små klickar av bärnstensfärgad värme gör det så hemtrevligt tycker jag, som små brasor i mörkret. I vardagsrummet hänger Solina från Markslöjd. Farmors gamla porslinsblomma och en stjärngirlang. Visst är den vacker? I det andra fönstret har jag hängt både en Neela och en Solina från Markslöjd. Fint att ha två i olika höjd tycker jag! Inga julblommor än, men väl vinterblått i foldevasen. och rökelse på bordet. Kanske det mest stämningsfulla som finns, förutom julmusik. Men det väntar jag med ett tag till. En sak jag inte kan hålla mig från är dock saffranskaka! I min familj är jag den som ansvarar för julbaket och eftersom vi har glutenallergiker i vår familj funderade jag på vad som skulle vara gott, högtidligt och vackert. Och kanske inte så traditionellt? Det blev en saftig saffranskaka med vaniljfrosting, lime och fikon. Så fin att den är värdig julafton! Eller advent. Vinbordet har blivit adventsbord. Över bordet hänger Marigold, som säljs i samarbete med BRIS, från Markslöjd i blått. Ingen novent utan fika. Här kommer receptet på kakan, som jag fått höra av två personer är den godaste kaka de någonsin ätit, bara en sån sak! Den här måste ni bara baka: Glutenfri saffranskaka med syrlig vaniljfrosting och lime 175 grader, 45 min 150g rumsvarmt smör 1 dl socker 1,5 dl rårörsocker 2 ägg 1,5 dl glutenfri mjölmix 1,5 dl mandelmjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 0,5g saffran 2 dl creme fraiche 1,5 dl vispgrädde 3 msk florsocker Några droppar vaniljessens el 1/2 tsk äkta vaniljpulver Zesten från 1 lime 3 fikon 1. Vispa smör och socker fluffigt. Knäck i ett ägg i taget under omrörning, addera 0,5 dl grädde och saffran. Rör samman. Blanda mjölmix, mandelmjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör i smeten. 2. Lägg ett bakplåtspapper i en form. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter tills den är gyllene och doftar härligt. Låt svalna. 3. Vispa ihop creme fraiche, grädde och florsocker med vaniljen och bred ut över kakan. Toppa med limezest och fikon. Servera kanske med te, granatäpple, fikon och björnbär. Smaker och färger som andas jul men som ändå är långt från det klassiskt grönröda. Djupt lila toner, dammigt silver och grått, bärnsten och creme, det är mina vinterfärger. Så mysigt tid att vara hemma. I kökssoffan och titta ut på torget och allt liv där. I fönstret står adventsljusstaken Bjurfors från Markslöjd. Så lyser jag upp det hemma i jul! 🌟 Foto: Mira Wickman