En av trevligaste grejerna att duka fram till jul är ostbricka! På julafton äter vi oftast julbord en gång, men på kvällen börjar hungern komma tillbaka och då är jag alltid sugen på lite ostbricka, något varmt, sött och smarrigt att avsluta årets mysigaste dag med. Här kommer mina tips på den ultimata julostbrickan! En god ostbricka innehåller enligt mig ett gäng riktigt goda ostar, spröda och salta kex, något överraskande, tryffelhonung, frukt och sen en söt och syrlig marmelad. Att lägga upp vackert är halva nöjet, och inte särskilt svårt. Lägg upp ostarna med sidan upp, placera lite olika goda kex från Göteborgs Utvalda mellan ostarna. Jag har använt Havssaltade kex, Surdegskex och Salinas. Som överraskande element på ostbrickan testade jag för första gången i mitt liv att baka en ost! Jag gick efter Sofias recept på bakad brie men tog istället en ekologisk Camembert som såg god ut. Baka i ugnen på 175°C i 10 minuter sen ringla honung, hackade nötter och färska björnbär. Bara att skära upp och doppa kexen i den varma osten. Mmmmm. Fikon är en riktig julklassiker! Jag tycker de torkade på snöre är extra fina. Kanske man kan ha dem som dekoration? Men jag bestämde mig för att göra en snabb, enkel och urgod marmelad till ostarna! För inte behöver det vara färska fikon (som är så rysligt dyra ändå) till marmelad inte. Det hela tar bara några minuter! Jag hade åtta torkade fikon i små bitar och kokade sen bitarna i 2 dl vatten och 3 matskedar syltsocker. Sen när marmeladen fått en bra konsistens rörde jag i ca 1,5 dl frysta hallon och 8 skållade och hackade mandlar! Att ha hallon i marmeladen gör den både syrligare och friskare, dessutom smakar det ljuvligt ihop med fikonen! Perfekt som gå bort-present också. Så vacker blir den med alla frön. Om vi ska återgå till mina ostval! Jag tycker alltid det är så spännande när man står i ostdisken och ska köpa ost. Vill veta allt, är mycket frågvis och självklart ska allt smakas! Den här gången valde jag en ekologisk svensk hårdost som påminner om Gryère. Almnäs tegel heter den. En orange riktigt salt och knastrig holländsk sak får alltid plats. Det här är en Reypenaer. Något mild och krämigt passar alltid in. En La tur, tremjölksfärskost, från Piemonte, mmm. Och slutligen. Inte min favorit men jag vet att många gillar och det är ju så vackert på skärbrädan, en Sörmlands ädel. Måste lära mig älska grönmögel någon dag. Den enda osten jag inte älskar. Ja. Så ser min ostbricka ut! Älskar att bjuda på detta livsnjut så ofta jag kan. Kika in på Göteborgs Utvalda om ni vill få mer inspiration på hur julens ost och kex kan kombineras och hoppas ni testar recepten! Puss. ? Foto: Alma Vestlund