Då var det äntligen dags för sommarens kanske mest efterlängtade middag! Den årliga kräftskivan hos oss. Men i år blev det ingen storslagen jättefest i ladan, utan en lagom stor och mysig middag på vår nya favoritplats att äta, nämligen runt det gamla bockbordet i trädgården. Häng med när jag förberedde: Ett viktigt knep när fixar kräftskiva, eller egentligen gäller detta alla lite mer avancerade sommarmiddagar, är att först göra ett ordentligt plock för gäster att snacksa ifrån när maten lagas. Då blir det ingen stress och mycket trevligare att umgås i köket först. Jag la upp oliver i mitt favoritfat från Royal Copenhagen som kommer från Rum21. På Rum21 hittar man alla designfavoriter, serveringstillbehör, utemöbler och belysning som kan behövas för att skapa den där drömmiga kräftskivan. Tidlös design och kvalitet som man aldrig tröttnar på. Förberedelser pågår. Simon & Garfunkel på skivspelaren och mitt sällskap: en sömnig hund som hittat en solfläck. Medan familj och vänner tog för sig av godsakerna jag dukat fram kunde jag förbereda rätterna som skulle ätas tillsammans med kräftorna. Jag älskar kräftskiva och precis som med alla ritualer går det fint att skapa nya traditioner som alla gillar! Man måste inte ha paj och papperdekorationer för att det är kräftskiva tex, det går fint ändå. Här rör jag ihop en västerbottenoströra med örter och citron. För vissa smaker kan man ju inte riktigt vara utan. Bubbelglasen, som är loppisfynd, putsas rena av kökshanddukar i linne, de hittar du här. Här i köket har vi ofta dubbla dukar. Fint och praktiskt när man spiller på en. Till västerbottenostkrämen, som skulle serveras på endiveblad, stekte jag årets första kantareller. Kronärtskockor från Gutenviks gård kokades med citron och salt. En tredje rätt till kräftorna, sallad på gröna blad, kronärtskocka, tunt mandolinad fänkål, fänkålsdill och parmesan. Här kommer receptet på snittarna:Endive med kantareller och västerbottenostcrémeFör 8 st/4 pers- 1 endive- 400g kantareller- 2 msk smör- 2 dl riven västerbottenost- 3 msk lätt creme fraiche- 1 tsk citronjuice- zest från 1/2 citron- 1 näve bladpersilja- flingsalt och nymalen svartpeppar - finhackad persilja att toppa medStek kantarellerna gyllene i smöret. Plocka åtta blad från endiven och skölj. Rör samman resten av ingredienserna till en kräm, smaka av. Klicka på ostkrämen på endivebladen, toppa med smörstekta kantareller, finhackad persilja, flingsalt och nymalen svartpeppar. När salladen var klar, snittarna redo, bubblet upphällt och kronärtskockorna kokade gick vi ut! Älskar vår solsäng från Rum21 och det randiga parasollet. Medan de andra lekte med hundarna dukade jag. Stolarna är Palissade från Hay och finns här. Jag hämtade dukningspynt från äppelträdet. Tallrikarna finns här, servetterna här och besticken här. I den här vasen, yviga hundkex och slingriga luktärter. Så vackert med en riktigt stor men lätt bukett. Inte en pappersmåne i sikte. Jag bytte om till middagen och så bar vi ut maten. Den färdiga salladen och kronärtskockorna. De fina salladsbesticken finns här och karaffen i glas hittar man här. Sallad med kronärtskocka, fänkål och parmesan- 1 salladshuvud- 4 stora marinerade kronärtskockor i olja- 1 späd fänkål med mkt fänkålsdill- parmesanost- olivolja, vit balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpepparPlocka bladen från salladshuvudet och skölj. Riv i mindre bitar och sprid ut över ett stort ovalt fat. Skiva fänkålen tunt på mandolin, dela kronärtskockorna i mindre bitar och strö ut över salladen. Hyvla över parmesan med en osthyvel och ringla olivolja och vit balsamico över. Toppa med fänkålsdillen från fänkålen, flingsalt och nymalen svartpeppar. Dags för kräftskiva! Kräftorna är gotländska flodkräftor som jag köpte på Vattenbruket i Kräklingbo. Äppelkvistarna la jag som en liten bukett vid varje bestickpar. Det behövs inte mycket för att det ska kännas festligare än en vanlig tisdag, det finaste pyntet bor i naturen tycker jag. Ett sommarbord i det gröna. När kräftorna var uppätna och solen började gå ner var alla sugna på kaffe och något sött. Fram med de bärnstensfärgade ljuslyktorna som ger så vackert sken och mina favoritkoppar som finns här. och kakan förstås. En glutenfri mandelkaka med röda bär från frysen som jag låtit tina upp sakta över kakan och vaniljglass uppepå. Glutenfri mandelkaka med röda bär150g smör1 dl socker1,5 dl rårörsocker2 ägg1,5 dl glutenfri mjölmix1,5 dl mandelmjöl1 tsk bakpulver1/2 tsk flingsaltNågra droppar vaniljessens3 dl frysta röda bär, jag hade röda vinbär och hallon1 msk strösockervaniljglass175 graderSmöra och mjöla en liten springform. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt och droppa i vanilj. Knäck i ett ägg i taget under omrörning.Blanda mjölmix, mandelmjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör i smeten och bre ut i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den är gyllene och doftar härligt. Stjälp upp den varma kakan på ett kakfat och toppa med de frysta röda bären och strö över lite socker. Låt det smälta ner över kakan. Klicka på vaniljglass precis före servering. Klart! Så himla mysigt med kräftskiva, längtar redan efter nästa! 💛Foto: Mira Wickman