Hej! Nu börjar mitt spännande samarbete med IKEA! Här kommer den första delen av två, där jag tänkte visa före och efter-bilder från mitt kök. Det är ju det bästa som finns på internet, före och efterbilder. Nästan iallafall. Jag har ju ett helt öppet kök där alla pinaler syns och helt ärligt har jag knappt gjort någonting med det sen jag flyttade in 2014. Men nu har jag tillsammans med IKEA fått ihop en smartare förvaringslösning, fina små detaljer och en del tips! Allt från hur man kan göra stor förändring, inte bara visuellt utan också hur man använder sitt kök, med små medel! Här ovan ser ni hur det såg ut först. Ganska rörigt, ingen styrsel och ordning och på de öppna hyllorna vet jag inte riktigt vad som står. Lite vintagemålarfärg, känns felprioriterat. Ginflaskor och stora vaser som bara tar upp plats. Nä så kan vi inte ha det, här kommer efterbilder: Tada! Krispigt, välfyllt men ordnat! Vi zoomar in. På brickan står favorittekannan, lite tryffelsalt, en mortel med svartpeppar, en ljusstake, en loppisfyndad kapsylöppnare och ett glas med flingsalt. Att ha en bricka med det viktigaste nära spisen är både smart och snyggt. Min bästa italienska kokbok Polpo bredvid, för inspirationen. Vanlig vardagshusman blir spännande när den står där och osar lyxkrog. Så fint att ha flingsaltet i en champagnecoupe tycker jag! En bukett på anemon, mimosa och nejlika i en mjölkkanna. Att ha blommor i "köksiga" grejer gillar jag allra bäst om de ska stå på diskbänken. Riktiga vaser är lite mer vardagsrum. Jag gillar ju att ha besticken framme och inte i en låda. Då slipper de samsas med brödsmulor och damm. Detta känns fräschare plus mer bistro-aktigt! De här fina svarta besticken har jag satt i en måttkanna. Vi äger ju ingen diskmaskin, kanske för att varken Pontus eller jag är uppvuxna med det. Så vi diskar allt för hand och ställer det på en kökshandduk bredvid handfatet att torka. Jag älskar dessa glasen, man kan ha dem som vattenglas till vardags och vinglas på helgen. Plus att de är perfekta för desserter. Fin servis i syrenlila, vackra klassiska dricksglas och små vita skålar att ha allt från chiapudding till såser i. Det går åt en himla massa kökshanddukar hos oss. Vi torkar händerna på dem, torkar disk med dem och har som servetter ibland. Här har jag hängt tre stycken på en byxgalge, så när en är redo för tvättkorgen finns det en till att använda, och en till. Snyggt och prydligt blir det också. Mina finaste verktyg får hänga på ankarkrokarna. Och nu bor alla torrvaror i burkar på hyllorna istället för de gamla färgburkarna och vaserna. Det blev så fint och bra ordnat. Spretiga blommor i en karaff vid handfatet. Älskar den här typen av smart förvaring! Grejer man använder varje dag, grejer man älskar och inspireras av och så massa härlig rostfri yta att enkelt städa och torka av. Grytlappar vid spisen och förkläde för sprättiga tomatsåser. Och på andra våningen har jag äntligen lite ordnat och fixat! Med lådor för alla handdukar. Stekpannor, brödrosten, ugnsformar och annat viktigt på nedersta hyllan. I de gamla trälådorna har jag allt från rivjärn till duskslag. Dricksglas förvarar vi i ett serveringsskåp, tallrikarna göms bakom kylkåpet i en hylla och finglas bor i läkarskåpet. Allt annat finns här, i det öppna köket. Och bäst av allt! Äntligen har jag bra korgar som jag kan förvara grönsaker i framme. Nätet gör att luften cirkulerar så de håller sig längre. Dessutom är de riktigt snygga. En för bröd och en för frukt också. Bröden har jag i påsar annars såklart, men inte när det är fotodags, hehe. Där har vi det. Mitt gamla kök med ny förvaring och ny fräschör. Harmoniskt i färg och lätt att använda. Viktigast med kök är ju att de är lätta att städa, innehåller det viktigaste som man använder och även bjuder på lite lyxig inspiration! Och nu tänkte jag dela med mig av några småtips på hur man kan göra en snabb förändring i sitt kök med små medel. - Tänk utanför lådan! Många grejer i köket trivs bättre framme. Rannsaka istället dina prylar, släng plastförpackningar som sparas bara för att kaaanske agera matlådor i framtiden och rensa upp i skåpen. Bestick och fina tallrikar kan lika gärna stå framme, precis som grönsaker och frukt. De agerar dessutom dekoration och ger liv till köksytan. - Blanda gammalt, handgjort och nytt Vackert gammalt porslin och äldre trälådor gifter sig toppen med nya prylar i köket. Ha några härliga gamla tårtspadar och skedar i silver, men ät absolut med nytt om du vill. Att ta fram en modern, handgjord tallrik, matcha med en silverkniv och kopp i blåvitt porslin - det är det finaste. - Våga vägra förpackning Varför ha vackra stearinljus i en trist plastförpackning gömd i ett skåp? Nä, ta fram sånt som är fint och ge det en bättre plats där det syns, kanske i en gammal trälåda? Samma gäller kökshanddukar och bestick. Den plastiga nya besticklådan ser man ju aldrig någon annanstans än i Sverige, dessutom verkar det vara det första vi köper när vi flyttar hemifrån. Så knäppt. Släpp fram besticken och de andra fina grejerna, häll upp torrvaror i burkar och låt grejerna synas. - Mixa naturmaterial Det är väldigt fint att blanda linne, silver, porslin, trä, sten och papper. Naturmaterial gör sig bra med mat och köksmiljön. - Blickfånget! Tänk på blickfånget. Även om du har stängd förvaring och mestadels luckor så är det fint med något som poppar på diskbänken. Kanske en favoritvintagetekopp? Kanske en härlig kaffebryggare? Göm det som är fult (vattenkokare, stavmixer etc) och ta fram det som är vackert! - Våga förändra Tänk på att luckor och knoppar är lätt att förändra! Även om kaklet sitter där det sitter kan köket genomgå en härlig make över med nya luckor eller knoppar. Textilier ger mjukhet och några detaljer i mässing skapar lyxkänsla. Och för dig som är sugen på att ge ditt kök ett lyft så finns det nu en pop up-butik av IKEA kök på Regeringsgatan i Stockholm. Där kan du hitta mängder av inspiration till ditt kök, och göra en snabb men dramatisk förändring. Puss! Foto: Beata Holmgren / Studio Emma Svensson