Snart börjar sommaren på riktigt och vi åker till Gotland som ju är vårt andra hem. Eller första om man räknar emotionellt. Vi bor ju precis vid åkrar och har ett gäng bönder som närmsta granne, så när förra årets torska slog till såg vi på nära håll hur hela skördar förstördes och det fanns inget att göra. Fast det gör det ju. Jag kan inte dansa fram regn, även om jag önskar såklart, men det jag kan göra är att välja svenskt i affären. Visste ni att 85% av alla svenskar säger att det är mycket eller ganska viktigt att köpa svenskt, men i verkligheten handlar vi bara 50% procent svenskt? Vi vill alltså köpa mer svensk mat än vi gör idag. Men det är ju ett tecken på något! En kunskap att det ju är bättre att stötta vårt eget lantbruk än att importera mat och en önskan om att göra det mer. Det är ju bra på så många sätt. Lantbrukarnas riksförbund, en partipolitiskt obunden intresse och företagarorganisation listar fem stycken. 1. Klimatet Svensk matproduktion ligger i framkant för att reducera klimatutsläppen. Framförallt är svenskt kött bättre för klimatet än importerat kött. Minskad import leder också till färre/kortare transporter. 2. God djuromsorg Svensk djurhållning använder minst antibiotika i EU. Dessutom är den svenska djurskyddslagen den strängaste i världen. Ska man äta kött ska man alltså äta svenskt. 3. Öppna landskap och god miljö Svensk livsmedelsproduktion och betande djur ger öppna landskap och bidrar till biologisk mångfald. 4. Jobbskapande Jord- och skogsbruk sysselsätter tillsammans drygt 100 000 personer. Varje bonde skapar i sin tur jobb åt andra. Därför är svensk skogs- och livsmedelsindustri helt avgörande för en levande landsbygd. 5. Smaken Vårt svenska klimat ger goda förutsättningar. Långa dagar och svala nätter på sommaren, bevarar inte bara sötman i bären, de gör dessutom att vissa skadedjur håller sig borta. På Gotland försöker vi ju odla själva så mycket det går, vårt sätt att minska livsmedelsinköpen och svinnet på sommaren. Vissa grejer är vi bra på. Men annat får vi köpa. Och då vill jag köpa lokalt och svenskt. Kanske det enklaste sättet att i vardagen göra något för vår miljö. I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är vi betydligt fler svenskar, men vi producerar inte mer mat. Förenklat kan man säga att varannan tugga vi äter i Sverige är importerad, det kan jämföras med Finland som har en självförsörjningsgrad på 80 procent. Jag tror att efter förra sommarens torka kommer det vara lättare att välja svenska råvaror. Jag förstår liksom konkret hur skört det är. Det är en sån enkel grej att fundera över. Titta på sina vardagsval och försöka göra dem så goda som möjligt. Nu till midsommar till exempel, en perfekt tid att njuta av allt gott som Sverige kan producera. Jag tror vi är på väg mot en enklare tid matmässigt också. Bort från importerade superbär, dyra hälsopulver och avancerad nyttomat och in i en tid där Madicken packat picknickkorgen. Enkelhet, goda råvaror och en verklig peng som läggs på mat varje månad. Men genomtänkt. Kanske kan vi nå samma procentsats för hur vi vill handla och verkligen gör i mataffären framöver? Betor är en klassisk Gotländsk råvara som odlats i generationer på ön. Som juveler när man klyftar dem och rostar i rapsolja i ugnen. På med färska örter från trädgården och ät med getost, nygrillat lamm, en syrlig tomatsallad eller linsbiffar. Jag älskar att vi har så många fina gårdar på ön också. Med självplock. På allt från gurka till snittblommor. Ja, för här i krokarna finns ingen blomsterbutik. Bara naturens egna. Och efter vårens härliga skurar hoppas jag på en prunkande sommar, med dikena fulla av ängsblommor och mitt eget trädgårdsland fullt av solrosor från fröna jag petade ner i våras. Fina utsikter denna sommaren alltså! Och fundera gärna en extra gång i mataffären på varifrån maten kommer, det lovar jag att jag ska göra. ?