Jag blir så himla glad att ni gillar mitt återkommande samarbete med Lantbrukarnas riksförbund! En politiskt obunden intresse- och företagarorganisation för företagare inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsnäringen och andra företagare som har sin bas i landsbygden. Det känns extra fint eftersom jag som Stockholmare verkligen får skörda frukten av landsbygdens hårda arbete och ser det på nära håll de 12 veckorna om året vi tillbringar på Gotland. Nu har LRF startat en kampanj där de vill att vi uppmärksammar vår självförsörjning i Sverige och försöker öka den genom #JagBryrMig och att införa en svenskproducerad, lokal och säsongsenlig matdag i veckan. Precis så som meatless monday var för några år sedan, och se vilken genomslagskraft det hade! Att handla lokal och säsogsenlig mat är det hållbaraste vi kan göra, förutom att låta bli att slänga maten då. Och eftersom jag är stolt över LRFs arbete och glad att jag får föra vidare det viktiga budskapet kommer här ett underbart lätt, gott och passande recept att laga kanske redan idag? Jag köpte alla ingredienser på Sébastien på Söder i Söderhallarna som bara bakar med Halländskt mjöl av finaste sort. Ja ni ser ju! Riktiga konstverk är det dessutom. Detta en Öländsk råglimpa. Perfekt till dagens lunch som jag serverade min vinlunchklubb som var här förra veckan. Bredvid ligger briocher med äpple och smulpaj. I ostaffären slog jag till på en stor bit Almnäs tegel som är en skållad hårdost och kanske det godaste vi har i det här landet? och så det viktigaste, färska jordärtskockor från Kärshamra gård utanför Grödinge. Jag är besatt! Jag ville göra en enkel men smakrik soppa där jordärtskockornas, som är i perfekt säsong nu, smak verkligen kommer fram och haffade Sébastiens kock som stod där och förberedde lunchen och frågade hur han skulle göra. Jo så här sa han: Jordärtskockssoppa för 4 pers - ca 800g färska jordärtskockor, tvättade men med skalet kvar, delas i mindre bitar och läggs i en kastrull med vatten precis så det täcker - 50g smör, ner i kastrullen - En stor nypa flingsalt, ner i kastrullen. Sen skulle detta goda puttra med lock tills vattnet reducerat ner och jordärskockorna var mjuka och nästan karamelliserades i smöret det kokat i. Ni hör ju! Så här ser det ut då, mmmmm. - På med ca 5dl mjölk och mixa med mixerstav. - Pressa i 2 stora vilöksklyftor - Pressa ner några droppar citron och smaka av med flingsalt och svartpeppar. Klart! Soppan är god och enkel som den är, men eftersom jag hade gäster passade jag på att köpa konfiterad svamp som jag hittade på hallen. Den stekte jag snabbt upp i pannan men det går såklart lika bra med vanlig svamp som smörsteks. På med massa massa persilja. Och svampen. Öländsk råglimpa med Almnäs tegel och marmelad på till! Åh gud så gott. Till detta, äppelmust med massa is, och så är novemberlunchen komplett! Vill du läsa mer om LRFs arbete kan du klicka här, annars är det viktigaste att försöka tänka på att handla Svenskt så mycket det bara går. Idag importerar Sverige ungefär hälften av all mat vi äter, men det finns mängder av underbara råvaror av god kvalitet att njuta av som inte behöver ha färdats långt. Att handla svenskt är bra för klimatet, djuren, landskapet, jobben och smaken! Hoppas ni testar soppan. Puss 🌱