Kommer ni ihåg meatless monday som startade som en kampanj för några år sedan? Minns ni hur modernt och modigt det kändes då? Att ha en dag i veckan där man äter vegetariskt, nu är ju det något helt normalt och inte alls häpnadsväckande på samma sätt. Idag pratar vi ju inte lika mycket om vegetarisk mat. Vi har sett att det går toppen att äta både god, mättande och näringsrik grön mat, och många har gjort skiftet från mest kött till mest grönt. Det behöver inte vara svartvitt, men det måste vara hållbart för framtiden. En grej som vi inte pratar lika mycket om men som är superviktigt för ett hållbart matliv är ju att tänka på lokalodlat och säsong. Vad sägs om att vi instiftar en dag i veckan där vi lagar en rätt med svensk säsongsbaserad mat, så gott det går? Jag kan börja! Det kanske låter självklart med svenskodlat, men visste ni att 85% av alla svenskar säger att det är mycket eller ganska viktigt att köpa svenskt, men i verkligheten handlar vi bara 50% procent svenskt? Vi har alltså viljan och kunskapen att svensk mat är det hållbara långsiktiga valet, men bara hälften av vad vi köper är just härifrån. Resten importerar vi. Om vi lyckas kombinera svenskt med säsongsodlat tror jag att vi verkligen kan göra skillnad, och tänk om det blir lika självklart med svenskt som vegetarisk mat är nu om man jämför med några år sedan? Lantbrukarnas riksförbund, en partipolitiskt obunden intresse- och företagarorganisation listar fem saker som är bra med att handla svenskt. 1. Klimatet Svensk matproduktion ligger i framkant för att reducera klimatutsläppen. Framförallt är svenskt kött bättre för klimatet än importerat kött. Minskad import leder också till färre/kortare transporter. 2. God djuromsorg Svensk djurhållning använder minst antibiotika i EU. Dessutom är den svenska djurskyddslagen den strängaste i världen. Ska man äta kött ska man alltså äta svenskt. 3. Öppna landskap och god miljö Svensk livsmedelsproduktion och betande djur ger öppna landskap och bidrar till biologisk mångfald. 4. Jobbskapande Jord- och skogsbruk sysselsätter tillsammans drygt 100 000 personer. Varje bonde skapar i sin tur jobb åt andra. Därför är svensk skogs- och livsmedelsindustri helt avgörande för en levande landsbygd. 5. Smaken Vårt svenska klimat ger goda förutsättningar. Långa dagar och svala nätter på sommaren, bevarar inte bara sötman i bären, de gör dessutom att vissa skadedjur håller sig borta. Så i den andan kommer här ett recept på en höstig rätt som innehåller allt jag älskar så här års. Nästan alla ingredienser har jag köpt på Gotland på Buters ekomarknad direkt av bonden. Så här års dignar ju affärerna med svenskproducerad mat, och det är inte svårt att laga både gott och hållbart. Saltbakade betor med trattkantareller och jordärtskockor med ramslökssmör Du behöver för 4 pers - 5 stora betor - 5 stora jordärtskockor - 500g grovkornigt salt - 1 färsk rödlök - 2 stora blad grönkål - 1 näve bladpersilja - 500g trattkantareller - 25g smör + att steka i - 1 msk hackad ramslök (eller bladpersilja om man inte har) - några droppar rapsolja - 2 dl belugalinser - 4 skivor gott bröd - 300g getfärskost - flingsalt och grovmalen svartpeppar - olivolja - 1 msk grönsaksfond Har ni saltbakat betor någon gång? Det är så gott! Lova att testa. Betorna blir sega och ljuvliga. Sätt ugnen på 200°C och täck en plåt med grovkornigt salt. Dela betorna, jag hade rödbetor och polkabetor, i fyra och jordärtskockorna i två. In i ugnen i ca 30-40 minuter, tills de är mjuka men har stuns när man sticker kniven i dem. Dra bort grönkål från stjälken och lägg på en plåt. Ringla olivolja över, strössla med flingsalt, blanda runt och låt gå i ugnen de sista 10 minuterna tills de blir frasiga som chips. Så här ser betorna ut när de är klara. Man ser ju hur sega och goda de är. Koka linserna i vatten och fond i en kastrull tills de är mjuka med stuns. Vattna ur trattkantarellerna i en stekpanna, stek dem sen i smör med klyftor av rödlök. Hacka bladpersilja grovt och blanda runt. Lägg allt tillsammans på botten av ett stort uppläggningsfat. Lägg små öar av linser ovanpå. Placera sen ut betorna, klicka ut getfärskosten och toppa med grönkålschips, flingsalt och svartpeppar. Gaffla ihop rumstempererat smör med hackad ramslök, några droppar rapsolja, flingsalt och svartpeppar och servera med de varma saltbakade jordärtskockorna. Detta är på riktigt det godaste man kan äta just nu! Servera med nyrostat bröd, allra helst äppelmust med massa is och kanske min höstplaylist från Spotify? Bjud över lite vänner eller familj och njut av säsongens smaker! Vad har ni för tips på svensk säsongsmat? Kanske kan vi inspirera varandra i kommentarsfältet till olika rätter? Att välja svenskt i mataffären är kanske det enklaste vi kan göra i vardagen för vår miljö. Och in på Lantbrukarnas riksförbund om ni vill läsa mer om hur de jobbar. Kanske är vi uppe i samma självförsörjningsgrad som tex Finland (80%) om några år? Det vore ju nåt! Kram! 🌱