Finns det något bättre än maten som är god nu? Kräftskivor och krispiga grönsaker, vackra färger, mustiga smaker och dignande sensommarbord. Just nu är det roligast att äta tillsammans, och faktiskt också väldigt lätt att laga mat. Det är ju råvarorna i sig som ska tala i augusti, inga krusiduller, bara gott. Till skördemiddagen eller kräftskivan passar Allerum Crème som är en färskost som smakar lagrad hårdost. De finns i smakerna Svensk Karaktär (lagrad prästost) och Cheddar. De är otroligt krämiga, smakrikt goda och passar utmärkt till all klassisk Svensk mat. När jag funderade på vilket recept jag ville dela med mig av tänkte jag på allt från mustiga grytor, frasiga pajer och krämiga soppor. Men bäst kanske färskosten är just precis som den är. Så jag gjorde en dipp och en smörgås som är utmärkta sidorätter på tex kräftskivan. Recepten kommer här! ? Kantarellmacka med Allerum Cheddar, smörstekta kantareller och fänkålstopping ? Du behöver för 6 st - 6 skivor enkelt råglantbröd eller levain - ca 1 liter rensade och sen smörstekta kantareller - 2 burkar Allerum Cheddar - 1 stor fänkål, tunt skivad - Blasten från fänkålen - 1 citron, både zest och juice - 1 msk olivolja - Flingsalt och svartpeppar En enkel och underbar variant på den klassiska kantarellmackan, men med lite extra smak och perfekt till kräftskivan! Börja med att skiva en hel stor fänkål tunt tunt. Blasten ska sparas så den kan man ha bredvid. Riv ner citronzesten och pressa ner citronjuicen. Ringla över olivoljan, salta och peppra. Blanda runt och låt stå åt sidan medan du smörsteker alla kantareller och rostar brödskivorna i en brödrost. Bre de rostade mackorna med Allerum Cheddar, montera på smörstekta kantareller, fänkålssallad och lite fänkålsblast/dill på toppen. Flingsalt och nymalen svartpeppar på avslutningsvis. Ingen kan väl motstå? En annan grej som jag tycker är gott så här års och som funkar fint som förrätt när folk kommer eller som side dish till tex kräftor eller paj är krispiga grönsaker som är i säsong. Rädisor som får ha blasten kvar och som man lägger i iskallt vatten före man serverar så de blir megakrispiga, lätt blancherade Gotländska sparrisar, Gotländska minigurkor från Tollby gård. Kanske det godaste som finns? Och så söta med blomman kvar. Enorma kronärtskockor och delade morötter. Allt som är gott att dippa i en smakrik färskost. Jag klickade ner två burkar Allerum Karaktär i en skål och dekorerade med lite ätbara blommor från trädgården och ringlade med lite olivolja på toppen. Så är det bara att doppa och ta för sig. Ett underbart matbord i sensommartider! <3 Hoppas ni vill testa!