Välkomna till mitt absoluta happy place. I köket på Gotland med öppet fönster, musik på och ett bakprojekt eller två framför mig! Så här mitt i sommaren är det perfekt tid att safta och sylta allt det goda som naturen bjuder på. Jag är besatt av röda bär och väljer alltid rött när någon frågar vilken färg man skulle välja om man bara fick äta en (helt rimlig och normal fråga) och idag ska vi göra världens enklaste hallonsylt! Den godaste sylten, visst? Blommig och syrligt söt. När jag gör sylt använder jag Dansukker syltsocker. Den innehåller pektin som ger sylten sin krämiga, glansiga konsistens och gör det otroligt enkelt att koka sylt själv! Det enda man behöver är alltså bär, syltsocker från Dansukker och en ren burk att ha sylten i så den håller. Otroligt lätt, verkligen ett måste att ta tillvara på allt det goda som dignar från buskarna nu! Dansukker har gjort en syltskola där man kan inspireras och lära sig göra sylt på bara 5 minuter. Dessutom blir man så här glad av att göra (och äta) egen sylt! Dags att sätta igång. Här får man sällan vara ensam i köket. Sa ju det! Alla ska vara med. Mitt favoritrecept på hallonsylt är:500g hallon4 dl syltsocker1/2 citron, saftenVill man lyxa till sylten kan man skrapa ur fröna på en vaniljstång när den är klar och röra ner. Okokad vaniljstång har en otroligt blommig och fransk smak tycker jag. Man kan också testa några droppar rosessens om man verkligen vill förflytta sig till Paris. Sylten kokar jag i 10 minuter och skummar under tiden. Sen häller jag upp sylten i en ren burk. Mmmm, hallonsylt har så vacker färg. Vad kan man göra med en burk nykokt hallonsylt då? Jo, det finns såklart mängder av goda idéer! Allt från till scones, i en tårta, på pannkaka eller våfflor. Men det finns en sak som slår allt - hallongrottor. Kakornas kaka! Ett recept som är lika enkelt som hallonsylten. Och det bästa med hallongrottor är att det är allas favorit. Till kaffet efter maten, för kidsen, på kalaset, picknicken eller som efterrätt. Mitt bästa med hallongrottor är att ha dom i frysen och äta kalla. Sommarens godaste sötsak. Hallongrottor gör man enkelt på följande vis:200g rumsvarmt smör1 dl Dansukker ekologiskt strösockernågra droppar vaniljessens 1 tsk bakpulver4-4,5 dl vetemjöl0,75 dl egenkokt hallonsyltSätt på ugnen på 175°C. Rör samman smör och socker i en bakmaskin eller med elvisp. Droppa i vaniljessens. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd i. Forma samman till en deg. Dela degen i två bitar och rulla till ca 20 cm långa cylindrar. Dela i 24 bitar. Fram med den nykokta sylten ur kylskåpet! Lägg kakorna på en bakpålåtspappersklädd plåt och tryck ner en tumme i varje kaka. Fyll med hallonsylt och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Fyll frysen eller bjud på direkt! Vilken är er favoritsylt och vad skulle ni göra med en stor burk nykokt hallonsylt? Jag har mer sommarbak i mig! 🍓