Glad andra advent! 🌟 Häng med mig när jag bakar, förbereder och dukar upp inför jul! I vår familj har vi både nya och gamla traditioner kring jul. En ny tradition är att Pontus, Lynn och jag äter frukost tillsammans bara vi på morgonen, tar en vinterpromenad och sen sammanstrålar med resten av familjen hemma hos oss för fika. En gammal tradition är att vi äter mjuk pepparkaka, det är nämligen min pappas favorit! Saftigt söt, vackert och väldoftande fyller den hela köket vid jul. Här kommer receptet på mjuk pepparkaka om ni vill baka till helgen eller jul: Mjuk pepparkaka10 bitar125 g smör2 ägg2 dl ljust muscovadosocker1 1/2 dl filmjölk1/2 dl rårörda lingon3 dl vetemjöl2 tsk bakpulver3 tsk malen kanel1 1/2 tsk malen kardemumma1 1/2 tsk malen ingefära1 tsk malen nejlikaFlorsocker att pudraSätt på ugnen på 175 grader över och undervärme. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Pensla en form med smält smör och täck med ströbröd. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. Vänd i filmjölk och mjölblandningen pö om pö. Vänd slutligen ner lingon och smält smör.Häll ner smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Pudra med florsocker. När jag dukar upp hemma på allmogebordet har jag hellre vackra bordstabletter än duk, så man ser det gamla trät. De här fina bordstabletterna med fransig kant är från Åhléns. Tillsammans med enris, röda lackade ljus, ljuslyktor och amaryllis i glasskål blir det basen till min juldukning. Efter tabletterna kommer tallrik och skål. Små oregelbundna glas. och linneservetter med ett tunt sammetsband knuten i rosett. Klart! Till julfrukosten gör jag risgrynsgröt med vaniljstång och körsbärssylt. Den är lika god varm som kall. Här kommer receptet! Risgrynsgröt med vanilj6 portioner3 dl grötris50 g smör1 vaniljstång6 dl vatten1 nypa flingsaltCa 1 L mjölkDela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grötris, smör, vatten, vanilj och vaniljstång och låt puttra i 10 min. Tillsätt mjölken, sänk värmen och låt gröten svälla på låg värme i 30-40 min under lock. Rör om då och då. Avsluta med att hälla i en skvätt mjölk och vänd runt innan servering. Gröten går utmärkt att ätas varm som kall. Körsbärssylt500g frysta körsbär1 dl syltsockerKoka sylten i 15 minuter, ta bort skummet med sked om det behövs. Häll över sylten i en rengjord och torr syltburk och förvara i kylskåp. Om man vill kan man vända i lite lättvispad grädde i gröten när den svalnat så får man en ljuvlig dessert. Här finns grytan, skålen och kannan. Här hittar ni alla mina julfavoriter från Åhléns. Ha en underbart god och mysig advent nu! ❤️Foto: Mira Wickman